Vanliga frågor

Här kommer vi framöver att samla svaren på de vanligaste frågorna vi får in.

1. Varför publicerar Morningstar en ny sajt?

-- Sedan 2002 har vi haft en gemensam lösning med resten av Europa. Men för att ge bättre information till svenska fondsparare har vi nu byggt en egen sajt, baserad på en ny databas med information om fonder som säljs i Sverige.

2. Jag hittar inte andelskurserna som fanns i gamla "Sök fond", var finns de?

-- Nya "Sök fond" börjar med en översikt som visar fler typer av information, men andelskurserna finns dels om du väljer sidan "Avkastning" dels om du klickar på förstoringsglaset till vänster om fondens namn.

3. Jag försöker skapa ett nytt medlemskap, men får inte e-post med länken för att bekräfta, vad är felet?

-- En förklaring kan vara ett stavfel när du angav din e-postadress. Men tyvärr stoppas ibland våra e-brev av program som ska hindra ”skräp-post” (spam-filter). Kontrollera därför om vårt brev finns där. Skicka annars ett brev från samma e-postadress till support@morningstar.se så löser vi problemet.

4. Kan man lita på att siffror och jämförelser stämmer?

-- Nej. Det finns alltid en risk att fondbolag eller andra källor ibland rapporterar felaktiga uppgifter. Innan du fattar beslut om investeringar bör du absolut kontrollera att samma information även finns i andra källor, till exempel den senaste årsrapporten från fondbolaget.

5. Vilka webbläsare stödjer sajten?

-- I första hand är den nya sajten testad med den senaste versionen av Explorer, Firefox och Opera. Målet är att sajten ska stödja de två senaste generationerna av de mest förekommande webbläsarna.

6. Varför finns det fler annonser på den nya sajten?

-- Att få tillgång till informationen på Morningstar.se är gratis. Att driva siten kräver resurser både i form av tid och andra kostnader, dessa kostnader finansieras enbart med intäkter från annonser. På den nya sajten ger vi mer information och bättre verktyg för just svenska fondsparare, men det kostar mer och måste finansieras.

7. I mitt nyhetsbrev har texten mörkgrå bakgrund och är svårläst, varför?

-- Alla användare som har rapporterat detta fel använder IBM Lotus Notes för att läsa sin e-post. Vi vet inte varför Lotus Notes ger vårt nyhetsbrev mörk bakgrund.

8. Jag har blivit uppringd av någon som försöker övertala mig att betala för att Morningstar ska förvalta mina pengar. Hur fungerar det?

-- Många människor har hört av sig och undrat. Detta är vilseledande marknadsföring där telefonsäljare felaktigt utnyttjar vårt varumärke, men vi på Morningstar har inte lyckats få veta vilket företag som står bakom. Sanningen är att Morningstar inte säljer någon som helst typ av förvaltning av pengar eller liknande i Sverige.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-0,8 -0,3 -0,8 17:03
Frankfurt (DAX30)
-0,8 -0,3 -0,9 17:04
London (FT-SE 100)
0,3 0,7 0,2 16:04
Paris (CAC 40)
0,1 0,5 -0,1 17:04
Tokyo (TOPIX)
0,3 0,6 0,0 stängt
New York (S&P 500)
0,0 0,0 -0,6 11:04
New York (NASDAQ 100)
0,1 0,1 -0,5 11:04
Moskva (RTS)
1,0 1,0 0,2 18:50
Hong Kong (HANG SENG)
0,6 0,6 -0,4 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,3 0,3 -0,6 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-0,8 0,5 -0,1 15:00

Mest klickade fonder

Baserat på de 7 senaste dygnen.

Senast uppdaterad: 22 nov 17:12