Nyhet

|

Basen bör vara en bra Sverigefond

Turkiet nästan hela vägen gav Peter Fabo segern i det fjärde Morningstar Fond-SM. Men för sparande med riktiga pengar ska Östeuropa vara en krydda, hans tips till andra fondsparare är att lägga huvuddelen av pengarna i en bra Sverigefond.

En nybliven pensionär med bra koll på internationell politisk och ekonomisk utveckling vann Morningstar Fond-SM, som har pågått tre månader fram till 30 april. Peter Fabo från Vänersborg lyckades nå en värdeökning på 42,5 procent efter knappt ett kvartal.


1. Berätta om din taktik i tävlingen, vilka beslut tror du var avgörande för segern?


– Jag tror att Turkiet långsiktigt kommer att utvecklas väl, och aktierna på den turkiska börsen har gått upp kraftigt sedan årsskiftet. Strax före tävlingsperiodens början blev det ett överdrivet ras på den turkiska börsen i samband med vissa politiska incidenser. Jag bedömde att raset var en kraftig överreaktion och började med 4 Turkiet-fonder i tävlingen.


– När dessa hade gått upp kraftigt i mars bytte jag ut dem mot Indien-fonder efter en artikel som jag hade läst om att den indiska börsen kunde gå upp i samband med det pågående valet. Efter några dagars betänketid bytte jag dock tillbaka till Turkiet-fonderna, inte minst med tanke på det relativt låga genomsnittliga p/e-talet på den turkiska börsen samt att det fortfarande var en bra bit kvar av återhämtningen efter börsfallet.


– Min strategi var egentligen att jag i slutet av tävlingen skulle byta till Rysslandsfonder, p/e-talet på den ryska börsen är under 5 och jag tror att den politiska kampanjen från USA, NATO och EU mot Ryssland kommer att lugna ner sig. Jag tror inte att Ryssland vill ha bråk.


– Men min hustru och jag var på storstadssemester 4 nätter i Istanbul i mitten på april (Istanbul kan rekommenderas som mycket intressant semestermål), och när jag såg hur lugnt och välfungerande allting var bestämde jag mig turligt nog att inte byta ut mina 4 Turkiet-fonder, vilka sedan fortsatte uppåt lagom till målsnöret.


2. Har du några tips till andra fondsparare, hur de ska göra för att lyckas nå bra avkastning i ett längre perspektiv som 10 år?


– Mitt tips är att portföljens bas bör vara bra Sverigefonder. För att avgöra vad som är en bra Sverigefond måste man skaffa sig kunskap om fonden ifråga, till exempel via Morningstars information samt tro på aktieinnehaven i fonden. Ifall man inte hittar någon favoritfond kan man alltid välja en indexfond med låg förvaltningsavgift.


– Sedan kan man krydda portföljen lite djärvare med vad man tror på ifråga om den globala utvecklingen. Det låga p/e-talet på den ryska börsen i kombination med Rysslands utvecklingspotential är lockande ifråga om en långsiktigt bra affär. Den aggressiva politiska anti-Rysslandskampanjen tror jag är tillfällig, jag tror inte att Ryssland vill bråka och det ligger inte i till exempel EU:s intresse att införa ekonomiska sanktionen med anledning av komplexa frågor som bör lösas vid förhandlingsbordet istället.


– Vidare tror jag på fortsatt långsiktig uppgång i Turkiet samt att den kraftigt förbättrade ekonomiska utvecklingen i vissa östeuropeiska länder med stabil regering såsom Ungern kommer att ge långsiktiga resultat även ifråga om aktieuppgångar.


– Afrikafonder är också långsiktigt intressanta. Inte minst Kina gör stora investeringar i Afrika och potential finns för en positiv långsiktig utveckling.


3. Du har vunnit 25.000 kronor – vad tänker du göra med vinstpengarna?


– Som nybliven pensionär ser jag vinsten som ett mycket roligt tillskott som minskar gapet mellan min tidigare lön och pensionen. Fonderna som jag har vunnit tänker jag behålla, i vart fall till viss del, de blir ju lite av vinstpokaler.

Läs fler nyheter i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-1,4 -1,7 -1,4 12:05
Frankfurt (DAX30)
-1,5 -1,7 -1,4 12:06
London (FT-SE 100)
-0,6 -0,7 -0,4 11:06
Paris (CAC 40)
-0,6 -0,8 -0,5 12:06
Tokyo (TOPIX)
-0,1 -0,4 -0,1 stängt
New York (S&P 500)
-1,3 -1,3 -1,5 16:38
New York (NASDAQ 100)
-2,1 -2,1 -2,3 stängt
Moskva (RTS)
-0,8 -0,8 -0,5 13:06
Hong Kong (HANG SENG)
-0,9 -1,0 -0,7 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
-0,3 -1,0 -0,6 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-0,6 -1,2 -1,0 11:06