Analys

|

Fastighetsfonder vinnare i år

En ny marknadskommentar: Fastigheter.


Fastighetsfonderna fortsätter att vara vinnare bland aktiefonderna hittills i år. Men farorna lurar, om framtiden blir oväntat positiv eller oväntat negativ. Om konjunkturen vänder brant uppåt, så kommer istället tillväxt- och IT-aktier att bli vinnare. Om lågkonjunkturen blir långvarig, så kommer andelen tomma lokaler att stiga och hyrorna sjunka.

Förklaringen till att fastighetsfonderna har klarat sig bättre än konkurrenterna hittills i år är alltså att utvecklingen för världsekonomin varit ”lagom dålig”. Och i en ”normal” lågkonjunktur ses aktier i fastighetsbolag som ett tryggt alternativ. Dessutom har sänkta korträntor, främst i USA, hjälp till att öka lönsamheten i branschen.

Bäst har utvecklingen för fastighetsaktier varit i USA och Kanada, vilket till stor del beror på den stigande dollarkursen under första halvåret. I Sverige har fastighetsaktier haft en ganska svag utveckling. Det största svenska börsbolaget, Drott, står för en fjärdedel av branschindex och har backat 15 procent hittills i år. Men även på Stockholmsbörsen har fastighetsindex utvecklats bättre än Generalindex.

Fastighetsaktier har dock givit dålig avkastning i ett längre perspektiv. Att avkastningen var dålig under 1990-talet beror inte bara på spekulationsbubblan i slutet på 1980-talet. En viktig förklaring är att börsbolag som äger fastigheter har en nackdel ur skattesynpunkt. De som äger fastigheter direkt (både privatpersoner och bolag) betalar bara skatt på eventuella vinster en gång. Men ägande via ett börsbolag dubbelbeskattas, först i börsbolaget och sedan hos den som äger aktier i börsbolaget (till exempel via en aktiefond). På lång sikt lönar det sig därför bättre med direktägda fastigheter.

Ett annat argument mot att välja fastighetsfonder är att de flesta förmögna svenskar redan har en stor del av sitt sparande i bostadsrätter, radhus, villor, fritidshus eller liknande. Så det ger inte någon bra riskspridning att placera ytterligare pengar i fastigheter.

+ Gynnas av lägre räntor
- Ofta litet intresse från fondförvaltarna
- Nackdel med dubbelbeskattning
- Dålig riskspridning för alla som äger sin bostad

Läs fler analyser i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
0,7 0,6 0,7 stängt
Frankfurt (DAX30)
0,7 0,4 0,7 stängt
London (FT-SE 100)
0,9 0,5 0,7 stängt
Paris (CAC 40)
1,0 0,7 1,0 stängt
Tokyo (TOPIX)
0,5 0,6 0,7 stängt
New York (S&P 500)
0,4 0,4 0,7 stängt
New York (NASDAQ 100)
0,5 0,5 0,9 stängt
Moskva (RTS)
1,6 1,6 1,8 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-0,7 -0,6 -0,4 14:44
Bombay (BSE SENSITIVE)
-0,4 -0,4 -0,1 12:14
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
1,4 1,3 1,5 15:06