Krönika

|

100 veckor hos Morningstar

För andra gången pekar jag ut de 12 mest läsvärda bland det senaste årets krönikor. Och efter hundra veckor tar jag en paus.

Detta är krönika nummer 100 som jag skriver här hos Morningstar. Varje vecka sedan jag började i augusti 2000 har jag skrivit en längre, mer personlig text. Fast några veckor har jag haft semester och då har jag ”fuskat” och skrivit krönikan i förväg.

Av de olika artiklar och notiser som jag skriver under en vecka är det nästan alltid krönikan som känns viktigast och roligast att skriva. Fördelarna med en krönika är flera: den behöver inte vara kopplad till någon nyhet, den ger gott om plats för åsikter och den får vara tillräckligt lång för att ta med alla argument.

Men jag har full förståelse för om du, kära läsare, inte orkar läsa alla min krönikor. Och har du nyligen upptäckt Morningstar så är det inte lätt att hitta rätt bland 100 krönikor i vårt arkiv. Dessutom är det bara vissa som fortsätter att vara aktuella, medan andra (till exempel de som handlar om börsutvecklingen framöver) främst är intressanta när de är färska.

Dussin mest läsvärda

Därför skrev jag en krönika som heter ”Mina 12 favoriter” när jag hade jobbat exakt ett år på Morningstar, där jag pekar ut det dussin bland 52 krönikor som jag då tyckte var mest läsvärda. Och nu gör jag ett urval bland de 46 krönikor som jag har skrivit sedan dess (länkar finns till höger).

Intresset för räntefonder har ökat varje gång aktiebörserna gjort en ny djupdykning och därför har jag skrivit allt mer om räntefonder. ”Så köper du rätt räntefond” och ”Långa räntor normalt bättre” ger tillsammans en bra sammanfattning av hur jag tycker att man ska resonera när man väljer räntefond.

Men fortfarande är det betydligt fler läsare som undrar vilka aktiefonder de ska välja. ”Så hittar du rätt aktiefonder” , innehåller ett enkelt ABC. Det läsarna frågar mest om är när de ska köpa eller sälja sina aktiefonder. Farorna med den frestande metoden att köpa de fonder som har stigit mest beskrivs i ”Fem regler för momentum” och tips för att övervinna frestelsen att vänta med att sälja ger jag i ”Medicin mot tröga säljbeslut”.

Intresset för indexfonder har ökat därför att de aktiva förvaltarna har haft svårt att hänga med börsindex och därför att ny lagstiftning har tvingat fram bättre redovisning av fondernas kostnader. Tips om vilka indexfonder som troligen kommer att lyckas bäst finns i krönikan ”Vissa indexfonder bättre än andra”. Även hedgefonder har lockat allt fler och många av de fonder som startats de senaste två åren är hedgefonder. Jag har skrivit fyra krönikor om hedgefonder det senaste året, den senaste heter ”Välj hedgefond med riskkontroll”.

Ett evigt intressant ämne är skatteplanering och i ”Sänkt skatt på sparande i höst” ger jag en rad argument som talar för att en bred politisk majoritet väntar tills hösten riksdagsval är passerat innan de kommer överens om nya skatteregler. Läs även ”Fyra frågor om pensionssparande” där jag varnar för att i onödan låsa in pengar i avdragsgillt sparande.

Dessutom har jag skrivit några krönikor som jag tror är användbara för dig som vill få ut mesta möjliga nytta av Morningstars hemsida: ”428 grupper ger bättre fondbetyg” berättar om hur vi delar in fonder i olika grupper, i ”X-Ray viktigare än nya stjärnbetyg” berättar om den nya hemsida vi lanserade den 1 mars i år och ”Fler funktioner hos vårt bästa verktyg” tipsar om fem förbättringar i vår portföljhanterare ”Min portfölj”.

Varm och lycklig sommar

Ett hundra krönikor med ungefär 1000 ord i varje – då borde det inte finnas mer att säga om fonder, kan man tycka. Som tur är, för mig som har fondinformation som jobb, gör nya händelser på marknaderna och i fondbranschen att det alltid kommer att finna ett överflöd av ämnen att välja på.

Fast nu tar jag faktiskt tre veckor helt ledigt, så nästa krönika kommer inte förrän om fyra veckor. Efter 100 veckor är det bra med en paus. Jag hoppas att du, kära läsare, får en varm och lycklig sommar.

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
0,7 0,6 0,7 stängt
Frankfurt (DAX30)
0,7 0,4 0,7 stängt
London (FT-SE 100)
0,9 0,5 0,7 stängt
Paris (CAC 40)
1,0 0,7 1,0 stängt
Tokyo (TOPIX)
0,4 0,1 0,5 stängt
New York (S&P 500)
0,4 0,4 0,7 stängt
New York (NASDAQ 100)
0,5 0,5 0,9 stängt
Moskva (RTS)
1,6 1,6 1,8 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
0,4 0,5 0,7 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,0 -0,2 0,0 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
1,4 1,3 1,5 15:06