Krönika

|

Årets tolv bästa tips

För regniga sommardagar, här är de 12 mest läsvärda bland mina krönikor det senaste året. Fokus ligger på tips som ger hjälp att förstå fondbolagens argument och välja väg bland fondtyper och förvaltare.

Det är inte lönt att ens försöka hinna läsa allt på internet. Varje sommar brukar jag därför hjälpa till genom att vaska fram de 12 bästa bland mina krönikor det senaste året. Först rensar jag bort alla som inte längre är aktuella och sedan letar jag fram de jag tror innehåller tips som en normal svensk fondsparare har nytta av.


En sammanfattning av vilka fonder som troligen passar ditt sparande beroende på spartid och hur aktiv du är finns i min förra krönika ”Mina tips inför semestern”. Många läsare frågar vilka fonder jag själv har valt och de senaste uppdateringarna av detta finns i ”Lägre andel aktier i PPM-portföljerna” och ”Nu enbart hedge i min tjänstepension” (länkar ovan till höger).


En stor del av Morningstars användare är bara några få år från pension och några tips till er finns i ”Mina bästa råd till en 60-åring” och ” Seniorlån är sista utvägen”. Även många andra letar efter alternativ som ger lägre risk nu när aktiemarknaden har stigit så högt och en sammanfattning finns i ”Välj rätt sorts hedgefond”.


Den fråga som under året helt har dominerat den offentliga debatten om fondsparande är valet mellan aktivt och passivt förvaltade fonder. Jag har skrivit flera inlägg och det som är mest värdefullt för vanliga fondsparare att tänka på tycker jag finns i fem krönikor: ”Aktiv eller passiv avgör inte fondavgiften” om den nya förvaltningen hos SEB, ”Flytta fokus till de riktigt små fondbolagen” som påpekar att det är skicklighet som är värt att betala för medan aktivitet i sig bara kostar extra, ”Vilken är rätt slutsats av Didner & Gerge?” som påminner om att Sverige lyckats bra med att sänka kostnaderna för fondsparandet, ”Småbolag bättre än indexfonder” som berättar hur forskarna vilseleder svenska folket eftersom de döljer att aktier i småbolag uppenbart har varit en bättre placering, samt ”Betala för skicklighet, inte active share” som berättar om en ny forskningsrapport från AQR som avslöjar att grundbulten i kritiken mot aktiefonder med låg ”active share” saknar vetenskaplig grund.


Slutligen återkommer ibland frågan hur det är tänkt att Morningstar Rating ska användas för att välja fonder, vilket jag försöker svara på i ”Använd fondbetyg på rätt sätt”.

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
1,2 1,0 1,2 stängt
Frankfurt (DAX30)
0,8 0,6 0,9 stängt
London (FT-SE 100)
1,0 0,4 0,6 stängt
Paris (CAC 40)
0,9 0,7 1,1 stängt
Tokyo (TOPIX)
1,0 0,0 -0,1 10:09
New York (S&P 500)
0,5 0,5 0,2 stängt
New York (NASDAQ 100)
0,9 0,9 0,7 stängt
Moskva (RTS)
1,8 1,8 2,2 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
0,4 0,4 0,8 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
1,1 1,1 1,6 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
0,4 0,5 0,9 15:06