Krönika

|

Håll koll på förvaltarbyten

61 procent av de svenska fonderna har helt eller delvis bytt ansvarig förvaltare de senaste tre åren. Kolla därför att samma förvaltare är kvar innan du investerar baserat på historiska resultat.

En nyhet på den nya sajt som Morningstar lanserade i höstas är att sökningen ger möjlighet att få överblick över vilka människor som har ansvaret för förvaltningen av de enskilda fonderna.


På en vy i sökningen som heter ”Förvaltare” visas två av deras namn tillsammans med datum för senaste förvaltarbyte. 6 procent av de svenska fonderna har fler än två namn angivna som ansvariga och då visas även antalet övriga förvaltare, men deras namn syns bara om man tittar på faktabladet för den enskilda fonden.


Många byten


Jag har i dag gjort en sortering på ”Senaste förvaltarbyte” för de svenskregistrerade fonderna och blir förvånad att andelen förvaltarbyten är så hög. 83 av 677 fonder har rapporterat något nytt namn under de första sju månaderna i år. Under förra året finns 149 startdatum för förvaltare och ytterligare 120 fonder fick senast ett nytt förvaltarnamn under 2008. Sammanlagt har 412 av 667 svenska fonder (61 procent) startat eller fått en ny förvaltare de senaste tre åren.


Bland PPM-fonderna är andelen något lägre, 72 av 780 fonder har rapporterat något nytt namn under de första sju månaderna i år. Under förra året finns 148 startdatum för förvaltare och totalt 401 fonder (51 procent) har något nytt förvaltarnamn de senaste tre åren.


Detta är värt att tänka på för den som använder till exempel Morningstar Rating eller andra historiska mått för att välja fonder. Innan man investerar i en fond baserat på resultat som ligger långt tillbaka i tiden, så är det väsentligt att kontrollera bland annat att det fortfarande är samma personer som sköter förvaltningen. Möjligheterna för fonden att upprepa historiska framgångar kan även påverkas av om fonden kraftigt har ändrat storlek. Andra liknande faktorer är om placeringsinriktningen eller förvaltningsstilen har ändrats.


Medhjälpare eller förbättring


Notera dock att detta är datum för senaste byte, så en fond med två förvaltare kanske till exempel har haft samma person ansvarig sedan starten för tio år sedan, men nyligen ändrade fondbolaget så att även förvaltarens medhjälpare står med som ansvarig. Alternativt har medhjälparna bytts ut några gånger, medan den huvudansvarige är kvar. Fast även det omvända är förstås möjligt: att den person som har hjälpt till med förvaltning har arbetat hos fondbolaget i många år, men att en ny ”senior” förvaltare har rekryterats nyligen.


Dessutom behöver det inte alls vara dåligt att fonder byter förvaltare. Den tidigare förvaltaren kanske gjorde dåliga analyser och förlorade pengar, så nyligen har fondbolaget rekryterat en annan förvaltare som har presterat mycket bättre historisk resultat hos sin tidigare arbetsgivare. För att få svar på dessa frågor kan man behöva kontakta fondbolaget och fråga vilka fonder en ny förvaltare har skött tidigare.


Lite kuriosa är att den svenska förvaltare som har varit ansvarig allra längst för samma fond enligt Morningstars databas är Stefan Carlenius på Aktie-Ansvar, som har skött de två fonderna Sverige och Avkastning sedan januari 1992. Andra kända förvaltare av Sverigefonder som har väldigt lång erfarenhet av att sköta samma fond är grundarna av Didner & Gerge som startade i oktober 1994 och John Strömgren som tog över förvaltningen av HQ Strategifond i september 1996. Men det är bara 22 av 310 svenska fonder (7 procent) som har funnits mer än tio år och inte har fått någon ny förvaltare.

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
1,1 0,9 1,1 stängt
Frankfurt (DAX30)
1,4 1,3 1,4 stängt
London (FT-SE 100)
1,0 0,8 1,0 stängt
Paris (CAC 40)
0,9 0,7 1,1 stängt
Tokyo (TOPIX)
0,0 0,1 0,3 stängt
New York (S&P 500)
-0,9 -0,9 -0,6 stängt
New York (NASDAQ 100)
-0,8 -0,8 -0,6 stängt
Moskva (RTS)
0,2 0,2 0,5 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
0,1 0,1 0,4 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,6 0,7 1,2 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
0,6 0,5 0,8 15:00