Krönika

|

Här är Europas bästa förvaltare

Den här veckan blev det offentligt vilka som är Europas bästa fondförvaltare, enligt Morningstars team med fondanalytiker. Riktigt skickliga aktiva förvaltare kan vara värda att betala extra för, men tyvärr är deras fonder mer eller mindre svåra att köpa i Sverige.

I tisdags, på Morningstar Investment Conference i London, blev det offentligt vilka som är 2017 års bästa fondförvaltare i Europa. Utmärkelsen liknar den som vi haft tidigare i Sverige med namnet ”Årets stjärnförvaltare” på det sättet att det är individerna som får priset och att fokus är både på förvaltarnas historiska prestationer och hur väl deras fondbolag behandlar kunderna.


Men det finns även skillnader, främst att priset ”Morningstar Fund Manager of the Year 2017” bara ges i tre europeiska kategorier och bara till förvaltare som har en fond som redan har bra Morningstar Analyst Rating. Fokus är ännu mer på långsiktigt hög avkastning och bra betyg krävs på alla de fem områden som Morningstar granskar: avgifter, historiska resultat, människor, process och moderbolag. Dessutom nomineras kandidaterna i varje kategori av Morningstars fondanalytiker, som sedan diskuterar internt tills vinnaren blir utvald.


För vanliga svenska fondsparare, som vill investera svenska kronor i fonder, så är utbudet av utländska fonder begränsat till de som finns med hos mellanhänder som PPM, Fondmarknaden, eller någon av de banker som erbjuder externa fonder. Detta märks tyvärr tydligt när det gäller möjligheterna att investera i de fonder som Morningstar anser har de allra bästa förvaltarna.


Europafonder


Vinnaren bland förvaltare av Europafonder är Martin Skanberg, en svensk som sedan 2004 har arbetat som förvaltare hos Schroder. Han var aktieanalytiker hos SEB Asset Management från 1994 till 2002, men har därefter arbetat utomlands. Priset får han främst för resultaten i fonden Schroder European, som dock enbart säljs i Storbritannien. Här i Sverige är det hans fond Schroder ISF Euro Equity som finns till salu, via till exempel Avanza och Nordnet, men däremot inte PPM. Den jämför sig dock med ett index där varken Storbritannien eller Schweiz ingår, vilket är en nackdel ur svenskt perspektiv.


Globalfonder


Vinnare bland förvaltare av globalfonder registrerade i Europa är Jeremy Podger. En fond han förvaltar som heter Fidelity World finns med i utbudet hos Fondmarknaden, men däremot inte hos PPM eller (när jag letar idag) hos några andra svenska återförsäljare. Tyvärr marknadsförs inte Jeremy Podgers mest intressanta fond Fidelity Global Special Situations i Sverige, trots att den säljs i Frankrike och Irland.


Vinnare bland förvaltare av obligationsfonder i Europa är Sander Bus och Roeland Moraal, men deras fond Robeco High Yield Bond säljs inte till småsparare i Sverige, trots att den är registrerad i Luxemburg. Det beror rimligen på att det inte är särskilt smart för en svensk att spara långsiktigt i euro, eftersom den som vill ha avkastning i svenska kronor inte får någon kompensation för den extra risken det innebär att investera i utländsk valuta.


Inte i Sverige


Notera att förvaltare som sköter fonder registrerade i Sverige inte kan vinna denna utmärkelse. Det beror på att inga svenska fonder i de kategorier som utmärkelsen ges är med i det urval som har Morningstar Analyst Rating. Detta beror i sin tur på att Morningstar har prioriterat att granska fonder som säljs i de största länderna i Europa, plus de fonder som säljs brett i många länder. Och av historiska skäl (dels en separat beskattning fram till 2012, dels dominans av fyra storbanker som fokuserat på Norden) har inget stort svenskt fondbolag satsat på att sälja sina fonder i resten av Europa.


En bidragande orsak kan också vara att fondavgifterna i Sverige generellt är lägre än genomsnittet bland de fonder som säljs brett i många länder i Europa, vilket ger mindre utrymme att betala höga provisioner till de mellanhänder som övertalar slutkunden att välja en viss fond. Detta problem kommer kanske att minska från januari 2018, då EU-reglerna MiFID 2 börjar gälla och tvingar fram ett nytt utbud av billigare fondklasser som säljs utan provisioner.


Mer generellt är detta ett bra exempel på att trots att vi har fri rörlighet för finansiella tjänster i Europa så finns många hinder kvar. Därför är det bara ett fåtal stora fondföretag som bryr sig om att marknadsföra sina fonder i hela Europa. Nya regleringar med ytterligare detaljkrav, som ger extra kostnader, gör det knappast mer lönsamt att ge svenska privatpersoner tillgång till hela Europas utbud av duktiga förvaltare.

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
1,0 1,3 1,0 stängt
Frankfurt (DAX30)
1,2 1,3 1,0 stängt
London (FT-SE 100)
0,0 1,1 0,7 stängt
Paris (CAC 40)
1,1 1,0 0,9 stängt
Tokyo (TOPIX)
1,6 1,3 1,2 stängt
New York (S&P 500)
1,1 1,1 1,1 12:12
New York (NASDAQ 100)
1,2 1,2 1,1 12:12
Moskva (RTS)
0,8 0,8 0,4 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
-0,1 -0,1 -0,6 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,8 0,2 0,2 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
0,6 0,4 0,0 stängt