Krönika

|

IT-fondernas uppgång tillfällig

Efter upprepad besvikelse det senaste året har IT-fonderna klättrat 10 procent på en månad. Stigande dollar, fyndköp och fallande räntor ligger bakom. Men konjunkturnedgång och hög värdering talar emot.

Under år 2003 fick IT-fonderna en efterlängtad revansch och steg i genomsnitt med 24 procent, medan världsindex bara steg 8 procent (båda i svenska kronor). 2004 blev dock en stor besvikelse, de flesta IT-fonder backade trots att tillväxten i världsekonomin fortsatte att vara hög.

Från februari till augusti förra året föll IT-fonderna med i snitt 15 procent. Därefter har värdeförändringen under åtta månader varit häpnadsväckande liten. Efter att under några år ha svängt i tvära kast, blev värdeutvecklingen plötsligt platt och tråkig. Även under första kvartalet 2005 har utvecklingen varit svag (se ”IT-fonderna åter sämst”, länk ovan till höger).

Men den senaste månaden är plötsligt IT-fonderna vinnare, bäst av Morningstars alla 64 kategorier. Värdeökningen de senaste fyra veckorna är i snitt 10 procent och många av de svenska fonderna har stigit ännu mer. SEB Internetfond har klättrat 17 procent, fast räknat sedan årsskiftet är avkastningen fortfarande negativ.

Svenska folkets mest diskuterade aktie, Ericsson, pendlade under mars och april kring 20 kronor, men de senaste fyra veckorna har kursen stigit från 21 till 23:50, en uppgång på 12 procent. Med totalt 16,1 miljarder aktier betyder det även att börsbolaget Ericsson har uppvärderats av marknaden med 40 miljarder kronor, mer än dubbla förra årets vinst efter skatt.

Två årsvinster på fyra veckor. Vad är det som har hänt? Vad beror denna värdeökning på?

Förklaringar

Som vanligt är det svårt att peka ut de exakta orsakerna till en omvärdering. Men det finns ändå tre rimliga förklaringar till att Ericsson och andra IT-aktier stigit kraftigt den senaste månaden:

(1) Stigande dollarkurs Ungefär hälften av värdeökningen beror på att dollarkursen stigit brant. På fem veckor har dollarn klättrat från 7,05 till 7,45 kronor, en uppgång på 6 procent. Effekterna av en svagare krona är både direkta (tre fjärdedelar av alla IT-aktier är noterade i New York) och indirekta (svenska IT-bolag får mer betalt för sin export).

(2) Fyndköp på Nasdaq Dessutom har den amerikanska IT-börsen Nasdaq klättrat brantare än övriga aktier i USA. Från en botten den 29 april har Nasdaq klättrat 10 procent på fem veckor, medan det bredare S&P500-index bara har ökat hälften så mycket. Fortfarande har dock Nasdaq backat 4 procent hittills i år (allt i dollar). Återhämtningen beror alltså troligen till stor del på att amerikanska placerare lockats till ”fyndköp”, när Nasdaq nådde den lägsta nivån sedan före presidentvalet i november.

(3) Fallande räntor Ytterligare en faktor är att de långa räntorna runt om i världen åter har backat, vilket gör aktier relativt sett mer attraktiva. Det gäller särskilt IT-bolag med hög förväntad tillväxt, eftersom vinster långt in i framtiden blir mer värda i dag om räntorna är lägre.

Tillfällig uppgång

Frågan för fondspararen i dag är förstås om uppgången kommer att hålla i sig den här gången, eller om IT-fonderna åter faller tillbaka – som de gjort så många gånger de senaste fem åren. Jag tycker inte att det finns någon tydlig skillnad mot tidigare, särskilt som jag tror att den globala konjunkturutvecklingen är på väg att försvagas.

De tre förklaringar som jag pekat på ovan är troligen tillfälliga. Dollarkursen brottas med det enorma underskottet i USA:s bytesbalans. Fyndköpen upphör så klart när aktiekurserna har stigit en bit och istället ökar säljtrycket. Och både de korta räntorna och inflationen i USA har haft en stigande trend det senaste året, vilket talar för att även de långa räntorna till slut kommer att följa med uppåt.

Vissa läsare tycker kanske att det inte är mycket att bry sig om min skepsis. Och det stämmer att jag ofta varnat för IT-fonder, till exempel när jag skrev ”Varning för IT-fonder” i december 2001. Men jag har även varit positiv, till exempel skrev jag ”Idag har jag köpt fler Ericsson” i augusti 2002 och ”IT-fonderna fortsätter upp” i juni 2003 (länkar ovan till höger).

Men det är för mycket att begära att jag ska träffa exakt rätt. Och det viktiga, tycker jag, är att ha rätt när det gäller om IT-fonderna just nu befinner sig över eller under den långsiktiga trenden. Och värderingen av de flesta IT-aktier är klart högre än de historiska genomsnitten. Mitt tips är därför att den branta uppgången hösten 2003 gör att de flesta fortfarande är för högt värderade.

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
0,7 0,6 0,7 stängt
Frankfurt (DAX30)
0,7 0,4 0,7 stängt
London (FT-SE 100)
0,9 0,5 0,7 stängt
Paris (CAC 40)
1,0 0,7 1,0 stängt
Tokyo (TOPIX)
0,4 0,1 0,5 stängt
New York (S&P 500)
0,2 0,2 0,6 15:39
New York (NASDAQ 100)
0,3 0,3 0,7 15:39
Moskva (RTS)
1,6 1,6 1,8 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
0,4 0,5 0,7 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
0,0 -0,2 0,0 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
1,4 1,3 1,5 15:06