Krönika

|

Min slutsats av oljeprisraset

2014 bjöd på fallande oljepriser och överraskningen att detta slår mot många räntefonders avkastning. Även 2015 kommer jag troligen att missa att förutse viktiga förändringar, så min slutsats är att sprida riskerna och se längre framåt.

Nu i början av ett år får jag som vanligt många frågor om vad jag tror kommer att hända med aktiefonder och andra placeringar. Men efter att ha skrivit om fonder i mer än 20 år är jag försiktig med att spå, för jag har lärt mig att det nästan varje år händer något oväntat som får aktiemarknaderna att röra sig oväntat kraftigt. Ibland uppåt, ibland nedåt.


Mest oväntat under 2014 tycker jag är halveringen av oljepriserna på bara fyra månader, från september till idag. Ekonomin i alla länder som importerar olja stimuleras ungefär på samma sätt som av en skattesänkning, med effekten att annan konsumtion och därmed tillväxten borde öka.


Detta var verkligen oväntat. Inte ens under den värsta finanskrisen i början av 2009 föll oljepriserna så mycket som nu och därefter har producenterna verkat överens om att hålla priserna strax över 100 dollar. Alltså borde en långsam med stadig tillväxt i de flesta länder runt om i världen ge ökad efterfrågan på olja och fortsatt höga priser.


Oväntat


Välkänt redan för ett år sedan var att produktionen i USA ökade så att landet behövde importera mindre. Mer oväntat var att efterfrågan på olja nu minskar kraftigt även i andra industriländer, tack vare effektiviseringar och byten till andra bränslen. Men den riktigt oväntade nyheten är att Saudiarabien har bestämt sig för att fokusera på sina långsiktiga intäkter, oljeministern Ali al-Naimi hoppas att en period med låga priser kommer att stoppa producenter med högre kostnader och på sikt ge Saudiarabien en ökad marknadsandel.


Fast en nästan lika stor överraskning för mig är att fallande oljepriser haft så stor effekt på avkastningen hos de senaste årens mest populära räntefonder, företagsobligationsfonderna. Jag hade trott att så länge aktiemarknaden stiger, så kommer företagsobligationer att behålla sitt värde. Istället har många räntefonder med hög kreditrisk backat 10 procent eller mer det senaste halvåret.


Förklaringen är främst att en stor andel av företagsobligationerna är utgivna av företag vars intäkter beror på oljepriserna. I Norge är det företag som lever på landets behov av att hitta nya oljekällor. I USA är det företag som satsar på fracking och annan energiproduktion, och med halverade oljepriser är plötsligt deras investeringskalkyler orealistiska.


2015


Även under 2015 kommer jag troligen att bli överraskad och tvingas inse att jag har missat att förutse någon viktig förändring. Min slutsats av detta är att fortsätta påminna om att det är viktigt att sprida riskerna. Vanliga fondsparare får inte extra betalt av att ta ökade risker, tvärtom blir avgifterna ofta högre. Breda fonder som sprider riskerna ger en jämnare värdeutveckling som kan verka tråkig, men de kommer att överträffa ungefär hälften av de smala fonderna.


En annat bra sätt att hantera oväntade överraskningar under enskilda år är att höja blicken och se längre framåt. För fondsparare som har tålamod och sparar långsiktigt spelar svängningar enskilda år mindre roll, särskilt de som lyckas behålla fokus på att köpa billigt och sälja dyrt. Dagliga nyhetsuppdateringar ger lätt intrycket att det gäller att skynda sig och göra mycket affärer för att nå hög avkastning. Men sanningen är att det främst är mellanhänderna som tjänar på omsättning, medan de mest framgångsrika investeringarna är köp-och-behåll.


Xpersonligt Xrisk

Läs fler krönikor i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-2,2 -2,6 -2,2 stängt
Frankfurt (DAX30)
-2,7 -2,8 -2,2 stängt
London (FT-SE 100)
-2,3 -2,4 -1,9 stängt
Paris (CAC 40)
-2,7 -2,8 -2,2 stängt
Tokyo (TOPIX)
-1,6 -1,2 -0,8 stängt
New York (S&P 500)
-1,2 -1,2 -0,4 12:46
New York (NASDAQ 100)
-1,6 -1,6 -0,8 12:46
Moskva (RTS)
-3,6 -3,6 -3,1 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
0,1 0,1 0,4 stängt
Bombay (BSE SENSITIVE)
-1,1 -1,4 -0,9 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-2,4 -3,8 -3,2 15:05