Marknadskommentar

|

Asien sämst bland tillväxtregionerna

Medan övriga tillväxtmarknader rusat vidare uppåt har Asienfonderna ofta utvecklats sämre än en ordinär Sverigefond. Enda undantaget är Korea. Köptillfälle finns kanske i Thailand, som är förlorare för andra året i rad.
Tillväxtmarknader är årets vinnare bland aktiefonderna. Latinamerikafonderna har fram till igår kväll i snitt rusat upp 78 procent räknat i svenska kronor och Östeuropafonderna har stigit 70 procent. Betydligt lugnare har utvecklingen varit i Asien, där de breda Asienfonderna i snitt ”bara” har klättrat 36 procent. Mönstret var detsamma även år 2004 men har blivit tydligare i år. Detta är förstås trist för de breda tillväxtmarknadsfonderna, som normalt har ungefär hälften placerat i Asien.

Flera förklaringar finns till att Asienfonderna inte klättrat lika brant. En är de stigande oljepriserna, som är positiva för länder som Ryssland och Mexiko, men negativa länderna i Asien som är stora importörer av olja. En annan är att de asiatiska valutorna normalt är knutna till USA-dollarn, vilket i år givit stigande räntor och sämre konkurrenskraft. Ytterligare en är att aktiemarknaderna i Asien är större och vid årets början var högre värderade, efter stark utveckling tidigare år.

Stora skillnader

Skillnaderna är dock stora mellan olika delar av Asien. Det har blivit ännu tydligare sedan Morningstar i november lagt till nio nya kategorier för Asienfonder (se ”33 nya kategorier på Morningstar”, länk ovan till höger). Av de 200 Asienfonder som marknadsförs i Sverige är drygt hälften breda fonder som placerar i många olika länder. Men 87 fonder har nu hamnat i kategorier där de enbart jämförs med andra fonder med samma smala inriktning.

Vinnare under år 2005 är Koreafonderna som klättrat lika brant som snittet bland Östeuropafonder, plus 70 procent fram till i går kväll. En förklaring är att många investerare hoppas att Sydkorea ska få draghjälp av närheten till Kina. Även Indienfonderna är vinnare med en uppgång på i snitt 52 procent, vilket märks på det stora antalet fondlanseringar under hösten.

Samtidigt är det många landfonder som bara klättrat som en ordinär Sverigefond, mellan 25 och 35 procent. Dominerande när det gäller antal specialiserade fonder är de tre kategorierna ”Kina”, ”Hongkong” och ”Kina och närliggande”. Här finns 45 fonder som i snitt klättrat 27 procent.

Thailand förlorare

Allra sämst är utvecklingen bland fonderna i den nya kategorin ”Asien, övriga landfonder” med fonder inriktade på Indonesien, Malaysia och Thailand som i snitt bara segat sig upp 20 procent. Dessutom har dessa aktiemarknader inte alls stigit räknat i lokal valuta, det är enbart USA-dollarns uppgång som har dragit med sig deras valutor uppåt och givit en värdeökning räknat i svenska kronor.

Aktiemarknaden i Thailand är dessutom förlorare för andra året i rad (se ”Stockholmsbörsen bland vinnarna även 2004”) efter att ha varit bästa aktiemarknad under 2003. För fondsparare som vågar gå mot strömmen borde det alltså vara dags att ta sig en titt på möjligheterna för positiva nyheter från Bangkok.

Läs fler kommentarer i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
0,2 1,1 0,2 stängt
Frankfurt (DAX30)
0,2 0,5 -0,4 stängt
London (FT-SE 100)
-0,8 -0,7 -1,6 stängt
Paris (CAC 40)
-0,4 0,0 -1,0 stängt
Tokyo (TOPIX)
1,2 0,9 1,8 stängt
New York (S&P 500)
-0,1 -0,1 -0,8 14:17
New York (NASDAQ 100)
-0,1 -0,1 -0,8 14:17
Moskva (RTS)
-0,7 -0,7 -1,7 18:51
Hong Kong (HANG SENG)
0,0 0,0 -0,8 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
-0,6 -0,8 -1,8 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-1,6 -1,5 -2,4 stängt