Nyhet

|

Flemings höjer tempot i Sverige

De svenska storbankerna får se upp. Flemings satsar nu på att bli ett av de största fondföretaget i Sverige.


Efter att i tio år haft en ganska låg profil i Sverige, har Fleming Asset Management beslutat att satsa på att bli ett av de tio största fondföretagen i Sverige.

Förändringarna har kommit i rask takt på Flemings. Den övergripande ändringen är att företaget har köpts av amerikanska Chase Manhattan Bank, vilket givit ökade möjligheter att expandera. Samtidigt har Flemings anställt en Sverigechef, Ian Thomas, med lång erfarenhet av att marknadsföra utländska fonder i Sverige.

Bland de första besluten Ian Thomas drev igenom var att i sista minuten få med fonderna hos PPM. Flemings finns därför inte med i den tryckta fondkatalogen, utan enbart på ett tilläggsblad och på PPM:s hemsida på internet. Som kontrast har Fidelity valt att inte vara med hos PPM, med argumentet att det skulle bli olönsamt med de avgiftsrabatter som PPM begär.

”Mitt mål är att vara bland de tio största, när det gäller svenska folkets fondsparande, och ta en marknadsandel på 3-5 procent inom tre år. Då måste vi finnas med hos PPM, både för att fonderna i det nya pensionssystemet kommer att få mycket publicitet och för att bli accepterad som ett av de främsta fondföretagen i Sverige” säger Ian Thomas.

Tio gånger större

Idag har förvaltar Fleming ungefär 9 miljarder kronor åt nordiska placerare, motsvarande en marknadsandel i Sverige på mindre än en procent. För att nå sitt mål behöver Ian Thomas locka uppåt tio gånger mer kapital. Därmed kommer kampen att bli hård med de fyra storbanker som idag har över 80 procent av marknaden.

Ett tydligt bevis på att Flemings nu satsar hårdare i Sverige är att den svenska verksamheten precis har flyttat från ett litet kontor i Solna, till 11:e våninsplanet i norra Kungstornet på Kungsgatan i Stockholm.

Letar enskilda aktier

Flemings har precis som Fidelity en fondförvaltning som koncentrerar sig på ”stock-picking”, alltså att i första hand leta enskilda aktier som kommer att stiga i värde, och att ägna mindre tid åt att spå utvecklingen för olika länder, branscher, valutor och liknande. Flemings har 200 analytiker på kontor runt om i världen.

Det är på mer exotiska marknader som Flemings har lyckats bäst. Emerging European, India och Pacific är bäst i sina kategorier och Emerging Markets, Latin America och Japanese ligger i toppskiktet. Däremot har breda fonder som American, European och International presterat resultat under snittet de senaste åren.

”Våra USA-fonder har varit ”value”-orienterade vilket inte lönat sig under de senaste årens fokusering på teknologi och tillväxtaktier, men i år har utvecklingen varit bra. När det gäller Europa har Flemings nu tillsatt en ny grupp förvaltare, som förhoppningsvis kommer att prestera bättre” säger Ian Thomas.

Läs fler nyheter i arkivet.

Aktiebörser

  Lokal USD SEK  
Stockholm (OMX AFGX)
-0,7 -0,5 -0,7 13:14
Frankfurt (DAX30)
-0,8 -0,6 -0,9 13:15
London (FT-SE 100)
-0,5 -1,1 -1,3 12:15
Paris (CAC 40)
-0,5 -0,4 -0,5 13:15
Tokyo (TOPIX)
-0,8 -0,3 -0,5 stängt
New York (S&P 500)
-3,0 -3,0 -3,2 stängt
New York (NASDAQ 100)
-2,7 -2,7 -3,1 stängt
Moskva (RTS)
-0,3 -0,3 -0,6 15:15
Hong Kong (HANG SENG)
-0,7 -0,7 -0,7 16:08
Bombay (BSE SENSITIVE)
-1,0 -0,6 -0,7 stängt
Johannesburg (FTSE/JSE ALL-SHARE)
-1,0 -0,4 -0,9 12:15