Bra avkastning?

Min portfölj

  Avkastning
Fondnamn Fond Snitt Morningstar
Kategori
Jämförelse
  • Mycket bättreFonden har presterat mycket bättre än kategorin
  • BättreFonden har presterat bättre än kategorin
  • Lika braFonden har presterat ungefär likvärdigt med kategorin
  • SämreFonden har presterat sämre än kategorin
  • Mycket sämreFonden har presterat mycket sämre än kategorin

Jonas kommentar

Vi jämför fondens avkastning i procent med snittet för liknande fonder, de som är placerade i samma Morningstar kategori.

Det naturliga första steget för de flesta fondsparare är att se om fonden har lyckats få insatta pengar att växa. Vissa år stiger dock nästan inga aktiefonder i värde och även 5-årsperioder är det vanligt historiskt att majoriteten aktiefonder backat.

Läs mer

Visst är det rimligt att förvänta sig att aktiefonder ska ge en avkastning som överträffar inflation plus några procent extra betalt för risktagandet. Men trots allt är det du själv som har valt vilka fonder pengarna ska sättas in i – så om du har valt en viss aktiefond så är förvaltaren tvungen att köpa aktier för de pengarna och det är inte förvaltarens fel om hela aktiemarknaden faller. Därför är det bättre att jämföra fonden med dels de andra alternativ du valde mellan, dels med andra fonder i samma kategori.

Att jämföra brett med dina andra alternativ är främst lärorikt, för det visar hur stora skillnaderna är och kanske också hur svårt det är att pricka det bästa alternativet. Men för att utvärdera om din fondförvaltare har lyckats bra så är det mer rättvist att jämföra smalt – alltså enbart med andra fonder i samma kategori.