Hitta artiklar

Visar 10 artiklar av 17
Barnsparande ger ofta dubbel vinst Krönika 23/8 2018
Dra mer nytta av billiga generationsfonder Krönika 30/11 2017
Barn behöver förstå moderna pengar Krönika 31/8 2017
Nytt perspektiv på barnsparande Krönika 12/4 2012
Svårt att göra barnsparandet rättvist Analys 22/9 2011
Fonder populäraste sparformen till barnen Notis 24/1 2011
Mina svar till DI om barnsparande Nyhet 4/10 2010
Satsa på bosparande och glöm pensionssparande Notis 1/10 2010
Fondtyper 3: Blandfonder Analys 16/3 2010
Så sparar du smart till barnen Notis 7/4 2008

Ett nytt dussin favoriter

En summering av de 12 mest läsvärda bland det senaste årets krönikor, mina favoriter för dig som vill ha hjälp att välja fonder.
Krönika av Jonas Lindmark 7/7 2016

Som en summering av det senaste året brukar jag inför sommarens semester välja ut de 12 bästa bland mina krönikor det senaste året, med fokus på att hjälpa läsarna med fondval. Först rensar jag bort alla texter som inte längre är aktuella och sedan letar jag fram de jag tror innehåller tips som en normal svensk fondsparare har nytta av.


Fondtips


De artiklar som brukar bli mest klickade är de där jag berättar om hur jag har placerat mitt eget sparande. Ändå brukar jag påpeka att jag ofta har haft fel, särskilt om utvecklingen på kort sikt. Nu senast gissade jag fel om hur majoriteten skulle rösta om Brexit.


Ändå tror jag att fondsparare kan lära sig en del av de argument jag har för fonder och hur de tillsammans bildar en portfölj där olika risker balanseras mot varandra, senast i ”Mer Sverige i min PPM-portfölj”. En större del av mitt pensionskapital kommer från min arbetsgivare och den senaste uppdateringen om detta finns i ”5 nya aktiefonder i min tjänstepension”.


En annan typ av direkta fondtips har Morningstar de senaste 16 åren givit med utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. För passiva sparare som stannar många år i samma fond är det viktigast att hålla kostnaderna nere genom att välja fonder med låga avgifter, men för aktiva sparare kan det löna sig att försöka hitta de allra skickligaste förvaltarna och då finns tips i ”Pricka rätt med trippelvinnare”.


Indexfonder


I många fall kan det dock vara mer användbart med mer allmängiltiga tips. Indexfonder får en stor del av det svenska nysparandet i fonder och en genomgång av grundläggande faktorer som avgör om det passar med en indexfond finns i ”Ökat sparande i indexfonder”.


Blandfonder har de senaste åren fått en ännu större del av nysparandet trots att de i många fall ger uppenbara nackdelar, en analys av orsakerna finns i ”Har du blivit pålurad en ny dyr blandfond?”. Många av de nya storsäljarna har förvaltare som inte har kunskap att välja bland enskilda aktier och andra värdepapper utan istället nöjer sig med att investera i andra fonder. Tyvärr visar historisk erfarenhet att de i snitt lyckas sämre, vilket jag skriver om i ”Fond-i-fond är ett dåligt val”.


Hållbarhet


17 mars lanserade Morningstar en helt ny sorts jämförelse av fonder, Morningstar Sustainability Rating, som visar hur väl de företag som fonden investerat i hanterar miljö, människor och ägarfrågor. Den avgörande slutsatsen för fondsparare som både vill få en bra avkastning och undvika företag som inte agerar hållbart finns i ”Norden ger bäst hållbarhet”.


Tidigare har jag ofta varit negativ till olika typer av etiska fonder, främst eftersom jag tycker att argumenten som deras säljare använder är vilseledande. Under 2015 började ordet ”Hållbarhet” dyka upp i fondernas namn, vilket jag kritiserade i Tro inte på fondernas säljsnack om hållbarhet”. Extra skeptisk är jag till påståenden om att det skulle gå att mäta hur stora utsläpp av koldioxid som orsakas av en investering av pengar i en viss fond, mer om det i ”Frågor och svar om Länsförsäkringars koldioxid”.


Perspektiv


Ibland försöker jag även ge privatekonomiska tips i ett bredare perspektiv, som kan ge hjälp att hantera några av livets många olika valsituationer. ”Låga fasta kostnader värt mer än månadsspar” handlar om vad som är en rimlig tolkning av opinionsundersökningar om svenska folkets sparande och att en buffert för oväntade händelser är viktigt för att nå frihet och därmed må bra. ”Säg nej till dödgrävarna” handlar om sex finansiella tjänster som till skillnad från fonder har som affärsidé att bygga sin vinst på dina misstag.


Få människor blir i Sverige så bespottade i media och förtalade av kulturpersoner som kapitalister med ärvd förmögenhet. Ändå gör de ofta stor nytta för vårt land och i ”Vad kan du lära dig av Peter Wallenberg?” tipsar jag om att hans liv är ett bra exempel på att det är viktigt att försöka uppdatera sina värderingar.