Hitta artiklar

Visar 10 artiklar av 17
Barnsparande ger ofta dubbel vinst Krönika 23/8 2018
Dra mer nytta av billiga generationsfonder Krönika 30/11 2017
Barn behöver förstå moderna pengar Krönika 31/8 2017
Nytt perspektiv på barnsparande Krönika 12/4 2012
Svårt att göra barnsparandet rättvist Analys 22/9 2011
Fonder populäraste sparformen till barnen Notis 24/1 2011
Mina svar till DI om barnsparande Nyhet 4/10 2010
Satsa på bosparande och glöm pensionssparande Notis 1/10 2010
Fondtyper 3: Blandfonder Analys 16/3 2010
Så sparar du smart till barnen Notis 7/4 2008

Nya kartor visar länders hållbarhet

Hur väl börsföretag i 35 länder klarar hållbarhet syns i sex kartor som Morningstar har skapat. De visar genomsnittlig kvalitet på hantering av miljö, människor och ägarfrågor. Portugal är i topp och Sverige ligger bra till.
Nyhet av Jonas Lindmark 18/10 2016

Kvaliteten hos aktiefondernas innehav var i fokus när Morningstar i våras lanserade hållbarhetsbetyg, som är baserade på analysföretaget Sustainalytics utvärderingar. Men det går att analysera börsindex på ungefär samma sätt som det går att beräkna genomsnittligt hållbarhetsvärde för aktiefonder. Det har Morningstar nu gjort för 35 landindex och dessutom skapat kartor som gör det lättare att visuellt jämföra länderna.


Resultatet presenteras i en rapport som heter "Morningstar Sustainability Atlas" (länk ovan till höger). Den innehåller sex kartor som visar ländernas hållbarhet på tre nivåer: övergripande hållbarhetsvärde, de två delkomponenterna ESG-värde och avdrag för kontroverser, samt de tre underliggande delarna av bedömningen, miljö (Environmental), hur människor behandlas (Social) och ägarfrågor (Governance).


Portugal är i topp, till stor del tack vare väldigt få kontroverser. De nordiska länderna klarar sig bra ur alla perspektiv och även resten av Europa ligger nästan alltid över snittet. Det stämmer med granskningen av olika typer av aktiefonder (se "Norden ger bäst hållbarhet"). I botten finns Kina och Ryssland följt av andra tillväxtmarknader. Även världens största aktiemarknad USA är under snittet totalt sett, trots att de amerikanska börsföretagen hanterar miljöfrågor genomsnittligt enligt Sustainalytics.