Jag vill spara åt barn eller barnbarn, vad ska jag tänka på?

Arv- och gåvoskatten är borta. Men många vill av andra skäl bygga ett sparkapital åt yngre släktingar – men vilka fonder passar bäst?
Bankerna vill sälja separat barnsparande, som ger extra avgifter under många år. Men för familjen finns ofta bättre alternativ.
  • Fram till januari 2005 gav det skattefördelar att göra insättningar med barnets eget personnummer, men då togs arvs- och gåvoskatten bort. Idag är det enklare och billigare för en familj att spara gemensamt, i första hand ett buffertsparande som ger ökad flexibilitet och trygghet.
  • Ett argument mot separat barnsparande är ett barn som fyller 18 år kanske faller för frestelsen och spenderar pengarna på en motorcykel eller charterresa, inte bostad eller utbildning som givarna tänkt sig. En nackdel med separat barnsparande i fonder är att barn har olika ålder och fonderna utveckling varierar, så även om insättningarna är lika stora så kan resultaten kan bli väldigt olika. 
  • Fast barnen blir så klart glada av att få pengar. Ett sätt att ge pengar men ändå behålla kontrollen är att skriva egna presentkort, till exempel ett gåvobrev som lovar att bidra med en viss summa när barnet skaffar sin första egna bostad. Genom att nämna dessa gåvobrev i ditt testamente kan du både se till att de inte glöms bort och underlätta rättvisa.
  • Viktigt att tänka på är också att det finns flera typer av barnsparande med helt olika syften. Små belopp och ett sparmål som ligger nära i tiden är ett bra sätt att lära barnen hantera pengar. Att spara ihop en egen bostad kräver däremot stora insättningar och lång spartid.
Om du har bra argument för ett separat barnsparande, gå vidare: