Ge hellre bort pengar än fondandelar

Ge inte bort fondandelar till dina barn. Ge bort pengar istället. Oklarheter i lagstiftningen gör att du annars riskerar att få betala en gigantisk gåvoskatt den dag dina telingar fyller 18 år.

Kristina Kamp 2000-04-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedInNej, du behöver inte vara orolig om du liksom många andra föräldrar, överför delar av barnbidraget till fonder i barnens namn. Du kan till och med spara hela barnbidraget fast det från och med i år blir mer än 10 000 kronor på ett år. Vare sig skattemyndigheten eller justitiedepartementet har några invändningar. På det här sättet kan du under 10 år ge bort 100 000 kronor utan att betala ett öre i gåvoskatt. Poängen är att pengarna sätts in från början i barnens namn.

Att ge bort fondandelar en längre tid kan skapa problem

Betydligt marigare blir det om du vill ge bort egna fondandelar- eller egna aktier till dina barn. Att göra det ett år går bra. Det kan till och med vara fördelaktigt. Fonderna värderas bara till 75 procent av värdet. Du kan alltså ge bort fondandelar till ett värde av 13 333 kronor. O- och OTC-aktier är ännu fördelaktigare att ge bort. Här räknas bara 30 procent av värdet och du kan ge bort 33 333 kronor innan gränsen för gåvoskatt passeras. Men hur blir det om du regelbundet, år efter år, ger bort fondandelar eller aktier till dina barn? Det kan ju med åren bli väldigt mycket pengar. Här är lagstiftningen inte alls lika självklar. Frågan är om den över huvud taget finns. Vill skattemyndigheten hårddra det hela ska du i princip betala gåvoskatt på hela beloppet på barnets myndighetsdag.

Gåvolagen ändrades härom året för att underlätta för föräldrar och andra att spara pengar till omyndiga barn. Tidigare var reglerna stränga för den som ville slippa en samlad gåvoskatt på 18-årsdagen. Det krävdes tillstånd från överförmyndaren för att få använda pengarna och annat byråkratiskt krångel. Ger ni inte bort mer än 10 000 kronor om året så bryr vi oss inte om vad ni gör med pengarna, tyckte politikerna.

Man ska inte fråga för mycket

Det är fritt fram för mamma, pappa eller andra vårdnadshavare att plocka ut pengarna från barnens konton och använda efter eget godtycke. Bortskänkta fondandelar däremot faller i princip utanför den nya lagstiftningen. Alltså finns det risk för att gåvorna buntas ihop och räknas samman på 18-årsdagen. Lagstiftarna har helt enkelt glömt bort att det går att ge bort fondandelar direkt till sina barn.

Förhoppningsvis ser skattemydigheten genom fingrarna och bryr sig inte om var pengarna kommer ifrån. Men säkert är det inte. Vill du vara på den säkra sidan är det alltså bäst att ge bort pengar direkt och inte fondandelar från ditt fondkonto. Säker kan du däremot vara på att du inte behöver känna skuld om du ger bort hela barnbidraget varje månad till dina barn. I och med barnbidragshöjningen till 850 kronor per barn från årsskiftet passeras 10 000-kronorsgränsen med 200 kronor. Men så länge du inte själv talar om saken i den deklaration nästa år kan du vara övertygad om att skattemyndigheten inte kommer att kräva gåvoskatt på de två hundralapparna.

- Ibland ska man inte fråga för mycket, säger en tjänsteman på riksskatteverket.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings