Har du drabbats av PPM-ångest?

Premiepensionsreklamen har redan börjat dyka upp. Men har du drabbats av PPM-ångest är det mer lönsamt att sätta sig in i de allmänna reglerna för den nya pensionen än att försöka gissa vilka fonder som går bäst.

Kristina Kamp 2000-05-22 | 0:00
Facebook Twitter LinkedInKriget om hur man ska locka till sig alla fondpensionssparare ger säkert marknadsavdelningarna på banker och fondbolag huvudvärk. Och underligt vore det väl annars. De slåss om cirka 50 miljarder kronor, de pengar som vi ska placera under några veckor i höst. Det är mer än vad som nysparas i fonder under ett helt år. Dessutom räknar fondbolagen med att vi när vi en gång valt ska bli trogna kunder och spara våra pensionspengar i samma fonder, hos samma fondbolag, livet ut. Inte undra på att de ligger i för att få dig att hitta till just deras fonder.

Utnyttja chansen att välja fritt

Du premiepensionssparare kan dock ta det lugnt. Först i september är det dags. Då ska du pricka in vilka fonder du vill ha i katalogen som kommer med posten. Den 11 september är det Norrbottningarnas tur. Skåningarna får vänta tills i mitten på oktober. Du har full frihet att välja var du vill ha dina pengar.

Utnyttja chansen att helt fritt få välja bland de omkring 500 fonder som finns. Du behöver inte lägga alla fonder i samma bolag och du får ändra ditt fondval när du vill. Någon reavinst blir det inte för fondbyte i premiepensionssystemet. Vill du veta mer kan du gå in på premiepensionsmyndighetens hemsida på nätet, ppm.nu och studera fondutbudet.

Som ung har du mycket att placera

Men ett bättre förslag är att du lägger dig i hängmattan i sommar och lär dig hur hela det nya pensionssystemet fungerar. Det gör dig förmodligen till en rikare pensionär. I synnerhet om du redan nu passerat 50-årsstrecket. För alla 50 + handlar premiepensionen i bästa fall om 500 kronor extra på din pension. Mer än så blir det inte ens om tillväxten på ditt fondsparande växter med 7 procent fram till 65-årsdagen. Dagens ”gamlingar” får nämligen betydligt mindre pengar att investera än de riktigt unga. Övergångsregler i systemet gör att den som är född 1944 bara ska placera knappt hälften så mycket pengar som dem som är födda 1954 och därefter.

För dig som är lite äldre är det en betydligt bättre affär att hålla dig kvar på arbetsmarknaden så länge du kan. Tjänar du runt 25 000 kronor i månaden när du närmar dig pensionsåldern får du minst 1 000 kronor i månaden mer i pension för varje år som du orkar jobba efter 61-årsdagen. Det är garanterade pengar - som inte minskar i värde om börsen är på dåligt humör.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Kristina Kamp

Kristina Kamp  - Pensionsekonom på Minpension.se, som är en oberoende tjänst för att hjälp svenska folket få överblick över sitt pensionssparande.

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings