Mörkast timmen innan gryningen

Det är nu, innan det finns synliga bevis på ljusare tider, som aktiefonderna är billigast. Jag bytte sida sju månader för tidigt, men nu är aktiekurserna mycket nära botten.

Jonas Lindmark 2003-03-06 | 15:43
Facebook Twitter LinkedIn
Idag är det exakt tre år sedan Stockholmsbörsen nådde toppen. Fyra dagar senare, fredagen den 10 mars 2000, nådde även index för den amerikanska IT-börsen Nasdaq sitt ”all-time-high”. Övriga USA-aktier fortsatte att stiga ett par veckor till och drog med sig resten av världen. MSCI:s världsindex i dollar nådde sin topp den 27 mars.

Stockholm (-66 procent) och Nasdaq (-74 procent) tillhör de aktiemarknader som har utvecklats sämst sedan toppen på IT-bubblan för tre år sedan. Men nästan alla andra aktiemarknader runt om i världen har dragits med nedåt. Nedgången har varit bredare, längre och djupare än de flesta trodde var möjligt.

Största raset senaste året

Ur svenskt perspektiv började dock inte den breda nedgången förrän ett halvår senare, vilket beror på att den svenska kronan under år 2000 försvagades kraftigt mot dollarn. MSCI:s världsindex räknat i svenska kronor nådde därför inte toppen förrän den 6 september 2000. Fondvalen inom PPM startade två veckor senare, den 18 september 2000. Det nya svenska pensionssystemet kom alltså igång precis efter globalfondernas topp.

Med facit i hand är det uppenbart att de flesta aktiefonder var alldeles för dyra för 2-3 år sedan. Jag själv tillhör dem som varnade ganska ihärdigt och tidigt, till exempel i ”Lita inte på papegojorna” och ”Passa på, sälj aktier nu” (länkar till höger).

Även för ett år sedan varnade jag tydligt för aktiefonder, till exempel i ”Varning för IT-fonder”, ”Viktigare att välja rätt” och ”Omöjlig ekvation för USA”. Och räknat i kronor kom det största raset det senaste året, större än de två första åren tillsammans. Världsindex för aktier har rasat 39 procent, räknat i svenska kronor, sedan början på mars förra året och många fondkategorier har rasat ännu mer. Sverigefonder har det senaste året fram till i går kväll fallit i snitt 40 procent, läkemedelsfonder har fallit 42 procent och IT-fonder har fallit 50 procent.

Bytte sida för tidigt

Jag bytte sida för sju månader sedan. Den 1 augusti 2002 skrev jag ”Slut på PPM-pessimismen” och sedan dess har jag argumenterat för att se bortom de närmaste problemen, till nästa högkonjunktur.

Men jag bytte sida för tidigt, världsindex räknat i svenska kronor har sedan den 1 augusti 2002 backat ytterligare 18 procent. Främst beror nedgången på att den svenska kronan har fortsatt återhämta sig mer än jag trodde, vilket gjort att värdet på utländska aktier fallit räknat i svenska kronor. Dollarkursen har backat 11 procent sedan den 1 augusti, medan världsindex i dollar ”bara” har backat 8 procent.

Stockholmsbörsen har klarat sig lite bättre än snittet. Affärsvärldens Generalindex har ”bara” backat 13 procent. Det betyder att räknat i dollar har Stockholmsbörsen nästan varit oförändrad. Nu efter tre dåliga år så undrar nog de flesta, som jag, ”Räcker det nu, eller kommer aktiefonderna att fortsätta nedåt?”

Trenden fortsätter uppåt

Mitt eget huvudargument för att tro att aktiekurserna nu är mycket nära botten är att de ekonomiska svängningarna kommer att fortsätta, låg- och högkonjunkturer kommer att fortsätta följa varandra. Och jag tror att den långsiktiga historiska trenden fortsätter uppåt, vilket jag förklarade i december i krönikan ”2003 bra år för aktiefonder”.

Just nu överskuggar hotet om en USA-ledd invasion i Irak de flesta andra nyheter. Ett avgörande kommer troligen snart, eftersom den amerikanska militären föredrar att kriga nu under mars, innan den långa heta ökensommaren inleds. Alla experter verkar vara överens om att Irak har små chanser att stå emot USA, vilket jag diskuterat i ”Se bortom invasionen i Irak”.

Därmed är det troligt att regimen i Bagdad är besegrad innan påsk och då försvinner det största orosmolnet över världens aktiemarknader. I sommar har lågkonjunkturen i USA pågått i tre år och det gör att chansen till en ny högkonjunktur i världens största ekonomi stadigt ökar, se ”Tre års baksmälla i USA räcker”. Jag vägrar tro på de pessimister som varnar för att de dåliga tiderna i Japan har pågått mycket längre. USA är inte alls som Japan.

Mörkast innan gryningen

Därför tycker jag att det vore mycket dumt att sälja aktiefonder nu, efter en så lång och stor nedgång. Istället är det nu man ska köpa, historiskt sett har det alltid givit en hög framtida avkastning att passa på efter så här stora nedgångar.

Tänk på att natten upplevs som mörkast timmen innan gryningen, för då har den pågått så länge. Och för att hinna investera i aktiefonder innan uppgången redan har kommit en bra bit måste man tyvärr chansa och köpa innan gryningen, innan det finns synliga bevis på ljusare tider.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings