Vinnare för både optimister och pessimister

Med jämna mellanrum får jag frågor från journalister om vilka fonder som kommer att bli vinnare framöver. Veckans krönika innehåller ett par sådana tabeller.

Jonas Lindmark 2005-04-14 | 10:41
Facebook Twitter LinkedIn
I början på veckan blev jag kontaktad av en journalist på Expressen som ville ha tabeller med bra fonder till tidningens läsare (länk till höger). Som vanligt när kvällstidningarna ringer var det bråttom och jag fick bara ett par timmar på mig att göra urvalet, så det är inte särskilt många nyheter bland mina tips. Men denna typ av tabell ger ändå en bra sammanfattning, så jag tycker att även Morningstars läsare ska få del av mina tips.

Expressen ville att jag skulle peka ut fonder som kommer att utvecklas bra jämfört med andra fonder under det närmaste året. Men tyvärr är det i första hand den allmänna ekonomiska utvecklingen i världen som avgör vilka fonder som blir vinnare. Därför låter jag läsaren avgöra om han/hon är optimist eller pessimist, samt ger förslag på tio fonder so

m jag tror blir vinnare om optimisterna har rätt och tio fonder som blir vinnare om pessimisterna har rätt.

I båda grupperna har jag valt ut fondförvaltare som har presterat bra resultat historiskt och som gjort det på ett sätt som tyder på skicklighet, snarare än tur. För varje år som går blir jag allt mer övertygad om att det är lättare att peka ut duktiga förvaltare än att spå rätt bland länder och branscher (se även dagens analys ”PPM kan peka ut stjärnförvaltare”).

10 vinnare för optimister

Optimisterna hoppas att oljepriserna faller tillbaka, de ekonomiska obalanserna i USA jämnas ut gradvis och räntorna fortsätter att vara låga. Därmed kan den höga tillväxten i världsekonomin fortsätta och börsföretagen bibehåller höga marginaler och redovisar stigande vinster. Urvalet fokuserar därför på fondkategorier som historiskt har utvecklats bättre än världsindex under börsuppgångar.

Optimistens vinnare
Fondföretag och fond Avk 1år
%
Risk
%-enh
AIG Japan Small Companies 9,6 27
Carlson Asian Small 3,0 22
Didner & Gerge Sverige 10,6 25
East Capital Baltikum 37,8 40*
East Capital Östeuropa 31,4 30*
Enter Mobile Internet 5,7 39
Robur Exportfond 10,8 24
Robur Råvarufond 21,3 30*
SEB Internetfond -16,9 38
SEB Latinamerikafond 26,7 26


Några fonder saknar 3 års historik eller investerar i länder eller branscher som historiskt haft betydligt större svängningar än de senaste 3 åren. För dessa har jag gjort en grov skattning av risken idag (markerat med *). Risken i en enskild fond kan dock balanseras av andra fonder, åtminstone om spararen bygger en portfölj med fonder som har helt olika inriktning. Genom att fördela pengarna mellan minst fem av fonderna i tabellen ovan blir risken totalt sett inte särskilt mycket större än med en bred globalfond.

10 säkra kort för pessimister

Pessimisterna förväntar sig fortsatt stigande oljepriser, som tillsammans med fallande dollarkurs ger ökad inflation i USA och stigande räntor runt om i världen. En avgörande effekt av stigande räntor är att bostadspriserna börjar falla och då drar konsumenterna åt svångremmen, vilket ger en ny global lågkonjunktur och fallande företagsvinster. Urvalet fokuserar på riskspridning och lågt beroende av USA.

Pessimistens vinnare
Fondföretag och fond Avk 1år
%
Risk
%-enh
AMF Småbolag ny 20*
Banco Hedge 0,5 4
Brummer & Partners Helios 7,2 5
Carnegie Medical -12,0 17
Fidelity Consumer Industries 3,8 15
Folksam Penningmarknad 2,0 0
HQ Sverige 19,5 18
Lannebo Småbolag 28,2 20
Skandia Realränte 9,2 6
Storebrand Japan -6,8 21


Efter att tabellerna publicerats i Expressen hörde en läsare av sig och påpekade att jag glömt två givna Sverigefonder, nämligen Xact Bull och Xact Bear. Dessa två fonder startade i februari och har en mycket speciell konstruktion, ”Bull” stiger 150 procent av förändringen i OMX-index, medan ”Bear” har motsatt utveckling.

Intressant kan också vara att det inte är första gången jag ger denna typ av tips. Redan i september 2000, när jag nyss börjat på Morningstar, gjorde jag samma typ av urval åt samma journalist (se ”Fondtips på uppdrag av Expressen”). Och i början på 2001 gjorde jag ett urval enbart åt pessimister i tidningen Privata Affärer ( se ”Fegisfonder för börsfall”). Om du tar dig tid att jämföra så ser du att flera av mina favoriter finns kvar nästan fem år senare. Och det beror förstås på att deras resultat har fortsatt att vara bra jämfört med andra fonder av samma typ.

Jag är pessimist

Du som har läst mina ”köptips” de senaste månaderna vet redan att jag själv är pessimist. Exakt när börsraset kommer vet jag förstås inte, men för mig räcker det med att argumenten för en nedgång är starkast. Så länge det är troligt att det kommer en tidpunkt när aktiekurserna är lägre än i dag, så kommer jag att fortsätta att tålmodigt vänta på detta köptillfälle.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings