Läs gärna John Kays nya bok

De flesta tjänster som finansbranschen säljer är onödiga kostnader. Sällan har det förklarats så tydligt som i John Kays nya bok ”The long and the short of it”.

Jonas Lindmark 2010-01-14 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Det är lätt att ge exempel på överdrivna reaktioner på aktiemarknaden, men svårare att förklara den flockmentalitet som ligger bakom. En av de bästa förklaringar jag sett är boken ”The long and the short of it” av den brittiska ekonomen John Kay, som även skriver varje vecka i Financial Times.


John Kay var en av talarna på Skagen Fonders nyårskonferens i går, där jag fick ett exemplar av hans bok. Med en gång ska jag erkänna att jag hoppade över första halvan av boken, samt att texten bitvis är krävande. Ändå känner jag att detta måste vara en av de bästa böckerna för den som verkligen vill förstå hur kapitalmarknaden fungerar, vilket ökar chansen att lyckas som fondsparare.


Den grundläggande slutsatsen står redan i förordet: ”Pay less, diversify more, and be contrarian”. Resten av boken handlar om varför detta är den bästa strategin för en normalt intelligent investerare.


För mig är det mest intressanta den andra halvan av boken, som handlar om olika typer av risk och utvecklingen av moderna sparprodukter som aktieobligationer. Jag har även tidigare både läst och skrivit om Frank Knight, som var den förste ekonomen som formellt diskuterade skillnaden mellan risk och ovisshet (först gången på Morningstar i ”Ovisshet är värre än sannolikhet”, länk ovan till höger). Men John Kay analyserar och förklarar bättre än något jag läst tidigare.


Risken för mig med att tipsa om denna bok är att om du hårdrar dina slutsatser av John Kays resonemang, så kommer du att sluta läsa det jag skriver. Varför läsa texter om detaljer bland fonder och marknader, när det viktiga är att inte betala i onödan och att sprida pengarna på ett intelligent sätt? Möjligen kan jag bidra när det gäller tips om när det är dags att gå emot strömmen på marknaden.


Men jag går på min magkänsla och tar risken. Läs gärna ”The long and the short of it”, så kan du förhoppningsvis bättre genomskåda de flesta av finansbranschens försök att ta betalt för onödiga tjänster. Tycker du att John Kays bok verkar för tungläst, så bjöd jag för snart sju år sedan på en betydligt mer konkret sammanfattning ur en bok av Scott Adams (se "Allt på en enda sida").


Xböcker Xrisk

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings