Mer Asien och småbolag i PPM-portföljerna

Barack Obama är omvald och snart har Kina fått ny ledning. Nu flyttas fokus till börsföretagen och placerarna försöker pricka vinnarna kring årsskiftet. Mina tips är Asien och småbolag.

Jonas Lindmark 2012-11-07 | 15:10
Facebook Twitter LinkedIn

Nu är presidentvalet i USA avgjort och Barack Obama återvald, vilket minskat osäkerheten något om den framtida ekonomiska utvecklingen. Men den största osäkerheten i amerikansk ekonomi återstår, nämligen om Washington lyckas hindra åtstramningen i januari. Om politikerna i kongressen inte lyckas komma överens, så sker nästa år en tredelad åtstramning som tillsammans motsvarar ungefär 5 procent av BNP: de senaste årens stimulanspaket upphör, skattesänkningar försvinner och automatiska nedskärningar av statsutgifterna inleds.


Vinnare kring årsskiftet


Det verkar rimligt att aktiemarknadens fokus nu flyttas från politiken till företagens vinster och försöker pricka aktiemarknadens vinnare kring årsskiftet. Det brukar nästan varje år vara några typer av aktier som drar iväg uppåt under hösten och sedan får ytterligare en skjuts uppåt kring årsskiftet. Intresset för ”vinnare”, som ofta lyfter deras aktiekurser ytterligare en bra bit, finns både hos proffs (som gärna vill visa upp de aktier som har stigit mest när de berättar om innehaven i årsrapporterna) och hos amatörer (som ofta har en övertro på att trender håller i sig).


De typer av fonder som har stigit mest de senaste tre månaderna är småbolagsfonder och Asienfonder. Den enda PPM-fond som passar in på båda dessa signalement är DNB Asian Small Cap, en fond som redan fanns med i två av de aktiva portföljerna och nu får ökad andel. Nedgången för denna högriskfond var väldigt stor både 2008 och 2011 vilket gör att fondens Morningstar Rating är lägsta möjliga. Men det är just denna typ av fond som även kan överraska rejält uppåt.


Osäkerheten som uppstått i Kina i samband med att makteliten vart tionde är väljer en ny politbyrå har tydliggjort faran med att investera en stor andel där. Partikongressen inleds i 8 november och om några veckor börjar resultat bli tydligt även om experterna varnar att det tar över ett halvår innan alla i den kinesiska maktapparaten har fått sina nya roller. Men jag tycker det verkar rimligt att aktiemarknaden kommer att reagera positivt redan under december.


Ökad satsning


I augusti bestämde jag mig för att vänta med uppdateringen av PPM-portföljerna, eftersom förändringarna på den globala aktiemarknaden då var små jämfört med vid föregående uppdatering i april (”Fallande marginaler hotar PPM-portföljerna”). Men nu efter presidentvalet i USA tycker jag att utsikterna fram till och med januari verkar tydliga och därför vågar jag öka satsningen på småbolag i Asien.


Dessutom har jag i tre portföljer tagit med en fond som fick nya fondbestämmelser i våras: Carnegie Strategifond. Den ger en väldigt intressant kombination av svenska aktier och företagsobligationer (mer om detta i ”Ny smart mix i Carnegie Strategi”, länk ovan till höger).


De exakta tipsen på fonder i portföljerna finns som vanligt både i PPM-testet och i en separat artikel (länkar ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings