Latinamerika i min PPM-portfölj

December har varit full av nyheter som har betydelse för svenska pensionssparare. Jag rensar skrivbordet och passar på att lägga till en Latinamerikafond i min PPM-portfölj.

Jonas Lindmark 2017-12-19 | 13:53
Facebook Twitter LinkedIn

Hösten har varit regnig och grå, så det känns skönt att skriva årets sista krönika och rensa skrivbordet inför julledigheten. De senaste veckorna har det kommit flera nyheter som vore värt att analysera.

 

Den tyngsta nyheten är riksdagens överenskommelse att höja lägst ålder för uttag av allmän statlig pension. Många kommer att tvingas arbeta tre år extra när gränsen flyttas från 61 år idag till 64 år från år 2026. Ur samhällets synvinkel är detta nog en nödvändig åtgärd, men för många individer rubbar det framtidsplanerna.

 

De sex riksdagspartierna i Pensionsgruppen är även överens om att strama åt reglerna för vilka fonder som får vara med i PPM, genom att införa den lista med 30 åtgärder som Pensionsmyndigheten har föreslagit. Hårdare krav är bra, men finansiella företag är kreativa så det verkar troligt att fondföretag kommer att kringgå även de nya reglerna. För att verkligen kunna stoppa skojare krävs en rätt att säga nej till fonder utan motivering (se ”Ge PPM samma makt som Säpo”).

 

Ett bra exempel på att finansbranschen lever enligt egna regler som inte stämmer med normal moral är att Allra meddelade att deras nya revisorer skrivit en ren revisionsberättelse för 2016 och att de tänker stämma sin gamla revisionsfirma på 1,9 miljarder kronor. Revisorernas roll är att granska att företagsledningen inte har lurat ägarna eller skattemyndigheterna, däremot kontrollerar revisorerna inte att alla andra lagar har följts.

 

Nytt PPM-val

 

Men de artiklar som brukar få flest klick här på Morningstars svenska sajt är de där jag berättar vilka PPM-fonder jag har valt. Så min julklapp till läsarna är en uppdatering.

 

På aktiemarknaderna har det ur svenskt perspektiv inte hänt så mycket totalt sett under andra halvåret, världsindex har bara stigit knappt 5 procent jämfört med 21 juni då jag senaste uppdaterade. Dollarkursen föll dock brant under juli och augusti för att sedan återhämta sig, men sett ur ett amerikanskt perspektiv har den ovanligt jämna börsuppgång som började för snart två år sedan fortsatt ostört.

 

Mitt intryck är att optimismen på aktiemarknaden är överdriven. Dagens aktiekurser verkar inte ta hänsyn till att det ser ut att bli en fortsatt inbromsning i Kinas ekonomiska tillväxt och att räntehöjningarna i både USA och flera andra länder tar fart under 2018. En del av den börsuppgång vi svenskar ser beror dessutom på att den svenska kronan har försvagats, men nästa år borde Riksbanken börja släppa iväg de svenska räntorna uppåt och då kommer rimligen kronan att följa med. Därför har jag gjort ett nytt PPM-val, som syns i tabellen nedan:Jonas Lindmarks PPM-portfölj
Uppdatering 19 december 2017 Andel i portföljen PPM-nummer Ändring
Portfölj 6 - aktiv, hög risk      
SPP Europa 10% 140673  
Handelsbanken Latinamerika 10% 679837 ny
Carnegie Strategi 30% 357483 mindre
Didner & Gerge Aktiefond 10% 291906  
Spiltan Räntefond Sverige 40% 972497 mer
Totalt 100%    
Jämförelse      
MSCI World index, i kronor 100%  Ändringarna är inte särskilt stora. Jag ersätter Skagen Kon-Tiki med Handelsbanken Latinamerika, eftersom jag är skeptisk till Kina efter årets branta uppvärdering, medan investerarna verkar överdrivet rädda att USA faktiskt skulle skrota Nafta och införa en tullmur mot Mexiko. Fanns det en ren Mexikofond inom PPM skulle jag välja den, Brasilien är mer av en lottsedel.

 

Totalt sett sänker jag samtidigt risktagandet genom att öka andelen i Spiltan Räntefond Sverige från 30 till 40 procent. Därmed satsar jag även mer på att svensk kronan kommer att stärkas framöver. Euron har under hösten klättrat från kring 9,50 till nära 10 kronor, trots att Sveriges goda ekonomi snarare talar för en kurs under 9 kronor. Har jag rätt och kronan stärks rejält, så kommer utländska aktier att få betydligt svårare att ge positiv avkastning.


Xköptips Xppm Xppmportföljerna

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings