Historien din bankman inte vill berätta

Jonas Lindmark 2011-10-12 | 13:21
Facebook Twitter LinkedIn

Upp till 80 procent av de avgifter som tas ut från spararna är dolda, skriver Alexandre Arnbäck och Trevor Pavitt i den nya boken ”Historien din bankman inte vill berätta”. Förvaltningsavgiften i fonder är synlig, men sedan tar banken mer dolt ut depåavgifter, transaktionsavgifter, mäklarprovisioner, valutaprovisioner, avgifter i underliggande fonder och prestationsbaserade avgifter.


I en intervju i Affärsvärlden (41-2011) är Alexandre Arnbäck mest kritiskt till prestationsbaserade avgifter, som uppmuntrar till chansningar med kundernas pengar, och förespråkar att söka så breda fonder som möjligt, helst indexfonder med låga avgifter: ”Tesen är att du aldrig kan spå i framtiden. Därför ska du heller aldrig försöka dig på att göra det.”


Istället förespråkar han

fonder som är valutasäkrade till svenska kronor och att öka avkastningen genom att köpa efter nedgångar. Ett sparande värt en miljon kronor ska balanseras om fyra gånger per år.

Läs mer: Affärsvärlden

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings