Dyr affär att flytta tjänstepension

Jonas Lindmark 2018-11-14 | 16:53
Facebook Twitter LinkedIn

Att flytta en individuell tjänstepension från en förvaltare till en annan kostar ofta en rörlig avgift på 1-3 procent av sparkapitalet, vilket om sparkapitalet är stort kan bli tiotusentals kronor, visar en summering gjord av Collectum. Tar man hänsyn till att pengarna som försvinner i flyttavgift hade fortsatt att växa fram till pension blir förlusten ännu större. Beräkningarna baserar sig på uppdaterade uppgifter om flyttavgifter från Konsumenternas försäkringsbyrå.

"Höga flyttavgifter skapar inlåsningseffekter för den som aktivt vill påverka hur kapitalet placeras" säger Tomas Carlsson, Collectums pensionsexpert. En fördel med den kollektiva tjänstepensionen ITP är att en kapitalflytt kostar maximalt 400 kronor.

Läs mer:

rum/2018/Dyr-affar-att-flytta-tjanstepension-pa-oppna-marknaden/"> Collectum

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings