Bra startpunkt för 2003

Börsraset under december ger en bra startpunkt. När kriget i Irak är avslutat och USA-tillväxten tar fart så borde Sverigefonderna stiga minst 20 procent.

Jonas Lindmark 2003-01-02 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmsbörsen föll 37 procent under förra året och är nu tillbaka på samma nivå som i januari 1997. December blev den näst sämsta månaden år 2002, Affärsvärldens Generalindex föll 12,5 procent och det var bara under september som nedgången var större.

Nedgången under december ger en bra startpunkt för Stockholmsbörsen under år 2003. Ta Ericssons aktiekurs som exempel. I slutet på november hade aktien klättrat till 10 kronor, men sedan föll kursen tillbaka och noterades till 6,10 kronor vid årets slut. Och det klart att det är lättare att stiga under år 2003 när startpunkten är 6,10 än om den vore tio kronor. Samma sak för hela Stockholmsbörsen – efter nedgången under december är det upplagt för ett riktigt bra 2003.

Fundamentalt sett är utgångspunkten att aktiekurserna den sista december innebär att de förväntade vinsterna år 2003 och 2004 värderas lägre än på mycket länge. Prognoserna varierar förstås, men analytikerna verkar vara någorlunda överens om ett genomsnittligt p/e-tal (aktiekurs/vinst) på 16 för 2003 och 12 för 2004. För detta krävs att börsföretagens vinster ökar rejält båda åren, men samtidigt var vinstsumman kraftigt nedtryckt förra året, främst på grund av Ericsson. Jag tror att analytikernas prognoser (som vanligt) är lite för höga, men med dagens låga räntor är det rimligt att nöja sig med ett snitt-p/e på 20 och då är risken liten att bli besviken.

Orosmoln

Visst finns det orosmoln, men fördelen just nu är att de är ovanligt tydliga och till stor del medräknade i aktiekurserna. Ett krig mellan NATO-medlemmar och Irak har redan inletts, med ett ökat antal flyganfall mot Irak och stora militärtransporter. De flesta experter verkar vara överens om att det blir en invasion i Irak, mest sannolikt påstås vara att en USA-ledd bomboffensiv börjar i februari och att regimen i Bagdad ger upp innan påsk. Om det stämmer så borde oljepriserna då falla kraftigt, och världskonjunkturen få en rejäl skjuts uppåt under sommaren.

Ett större problem för aktiekurserna är tillväxten i USA och dollarkursen. Om arbetslösheten stiger och den amerikanska konsumtionen minskar så kan dollarkursen falla ytterligare och dra med sig börserna runt om i världen. De amerikanska politikerna är dock väl medvetna om faran och nya stimulansåtgärder kommer säkert under våren, vilket borde ge ökat BNP-tillväxt i höst.

Jag tror därför att år 2003 blir bättre än pessimisterna fruktar. Och så snart kriget i Irak är avslutat och USA-tillväxten tar fart så borde Stockholmsbörsen lyfta rejält. Mitt tips är därför att Sverigefonderna år 2003 i snitt stiger minst 20 procent. Och därmed är dagens nivå ett bra köptillfälle.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings