Många problem i Korea

I Asien finns flera egna problem, förutom den globala oron över effekterna av invasionen i Irak. Främst bland dessa är konflikten mellan Nord- och Sydkorea.

Jonas Lindmark 2003-03-18 | 13:44
Facebook Twitter LinkedIn
En vanlig åsikt i Asien är att USA är alltför aggressiv mot Irak och för undfallande mot Nordkorea. Regimen i Pyongyang har erkänt att de eftersträvar att utveckla kärnvapen och nyligen testade Nordkorea en kryssningsrobot.

Upptrappningen i konflikten med Nordkorea är säkert en av de främsta orsakerna till att aktiebörsen i Seoul har fallit till den lägsta nivån på 17 månader. Fortfarande har dock koreanska aktier klarat sig mycket bättre än världsindex de senaste tre åren.

Korea fallit mest

Totalt sett har börserna i Asien enligt MSCI i år fallit 7 procent räknat i dollar fram till den 14 mars. Skillnaderna me

llan länder är dock stor. ”Golden Dragon Index” som mäter utvecklingen i Kina, Hongkong och Taiwan har tillsammans bara backat 1 procent, medan MSCI Korea har fallit mest, hela 17 procent.

Flera andra faktorer, förutom konflikten med Nordkorea, hjälper till att förklara den svaga börsutvecklingen i Sydkorea. Ett exempel är att regeringen håller på att leta efter bokföringsbrott hos några av landets stora ”chaebol” (mäktiga industrikonglomerat). Song Kil-seung, ordförande i SK, åtalades den 11 mars tillsammans med nio andra chefer. Fem andra chaebol kommer att granskas: Hyundai, Hyundai Heavy Industries, Hyundai Motor, LG och Samsung.

Ett annat exempel på sådant som tryckt ned Seoulbörsen är att Koreas centralbank beslöt att lämna sin styrränta oförändrad den 6 mars. Ett mer grundläggande problem att Korea är extra känsligt för höga energipriser, på grund av små inhemska naturtillgångar och en stor andel tung industri.

Snabb tillväxt i Kina

Regionens två ledande centrum för handel, Hongkong och Singapore, fortsätter att kämpa med att hantera Kinas snabba tillväxt som industrination. Hongkong försöker att omvandlas till en servicebaserad ekonomi, i takt med att tillverkande företag flyttar till Kina. Singapore har inte fördelen att vara en del av Kina och kämpar därför ännu hårdare för att behålla en särställning bland regionens storstäder.

Positiva överraskningar finns också i Asien, till exempel rapporterar Indonesien en BNP-tillväxt på 3,7 procent under år 2002, trots bombdådet i Bali i oktober.Thailand lyckades ännu bättre och rapporterar en ökning av BNP på 5,2 procent.

Framtiden

Fondförvaltarna fortsätter att vara positiva till Asien. Enligt Merrill Lynch undersökning av fondförvaltarnas framtidstro som offentliggjordes idag, ansåg förra veckan hela 77 procent av regionens fondförvaltare att asiatiska aktier var undervärderade.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar