Dollarn fortsätter bromsa börsen

Med amerikanska glasögon har Stockholmsbörsen stigit 18 procent i år, med svenska glasögon bara 3 procent. Men utvecklingen är inte enkelriktad.

Jonas Lindmark 2003-06-02 | 23:12
Facebook Twitter LinkedIn
Under maj har Stockholmsbörsen backat 0,6 procent. Det är årets fjärde minusmånad, men tack vare den branta återhämtningen under april är börsindex på svagt plus sedan årsskiftet, 3 procent upp.

Till detta kommer börsföretagens årliga utdelningar under april och maj. Tack vare börsraset förra året har utdelningarna blivit betydligt större i procent av aktiekurserna. Den sista mars var direktavkastningen 3,5 procent, enligt Affärsvärlden. Detta gör att Sverigefonderna per den sista maj i snitt har stigit 6 procent.

Fast med amerikanska "glasögon" är resultatet mycket bättre. På ett år har dollarkursen fallit två kronor (från 9,72

till 7,71) och bara sedan årsskiftet är nedgången över en krona. Räknat i dollar stängde Stockholmsbörsen den 30 maj därmed bara 2 procent längre än ett år tidigare, trots att Affärsvärldens generalindex har fallit 22 procent på ett år.

Upp hela 18 procent

Och räknat i dollar är generalindex därför upp hela 18 procent hittills i år och 6 procent enbart under maj. Därmed är Stockholmsbörsen en av årets bästa aktiemarknader, om alla aktiemarknader räknas i samma valuta. Orsaken är rimligen förhoppningar att nästa högkonjunktur snart är här, vilket skulle gynna de konjunkturkänsliga svenska bolagen.

En fallande dollarkurs påverkar de svenska aktiekurserna negativt på flera sätt. Det mest direkta är att amerikanska aktier blir billigare, vilket via relativvärdering sänker värdet även på svenska konkurrenter. Minst lika viktigt är att företag som tar betalt i dollar får mindre intäkter räknat i kronor och att tillgångar som har ett marknadsvärde i dollar tappar i värde. Slutligen minskar möjligheterna att i framtiden sälja till USA och alla de länder som har sin valuta knuten till dollarn, samtidigt som import därifrån blir mer konkurrenskraftig. Totalt sett är det därför imponerande att börsen är på plus (räknat i kronor), trots dollarraset.

Valutakurserna har historiskt sett ofta svängt överdrivet mycket och det är därför fullt möjligt att dollarkursen fortsätter nedåt en bit till. Men utvecklingen är förstås inte enkelriktad. De flesta minns nog att dollarn dubblades i värde från 1992 till 2001, från 5,10 till 11 kronor. Och dagens nivå är densamma som under 1997 och 1998.

Gynnas dubbelt

Som jag påpekat tidigare kommer företagens halvårsrapporter i juli att bli viktiga. Då bör de första verkliga tecknen på en konjunkturuppgång komma, annars är risken för en börsnedgång stor. Om positiva nyheter kommer och tillväxten ser ut att bli hög i USA under resten av året, så verkar det rimligt att dollarkursen återhämtar sig lite, åtminstone upp till 8,50 kronor. I så fall skulle svenska aktier gynnas dubbelt, både av bättre konjunktur och bättre dollarkurs. Händer det så är det troligt att min prognos vid årets början (i "Bra startpunkt för 2003" länk ovan till höger), att Sverigefonderna i snitt stiger minst 20 procent under år 2003 (räknat i kronor), visar sig alltför försiktig.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings