Många dyra börsaktier

Plocka bort Ericsson och Telia, så har de tio största svenska börsbolagens aktier i snitt stigit 40 procent de senaste tre åren, räknat i dollar. Om deras vinster inte ökar kraftigt nästa år, så är de alltför dyra.

Jonas Lindmark 2003-12-02 | 22:09
Facebook Twitter LinkedIn
Även under november steg Stockholmsbörsen, om än bara 0,4 procent, vilket är åttonde månaden med en uppåtgående trend. Justerar man för att dollarkursen under månaden fortsatte att falla, från 7,80 till 7,55 kronor, så är uppgången betydligt tydligare. Räknat i dollar steg Affärsvärldens generalindex 3,7 procent i november medan MSCI världsindex bara steg 1,4 procent.

IT-aktier ned – övriga upp

En intressant jämförelse är med värderingen av Stockholmsbörsen för tre år sedan, när det första PPM-valet just avslutades. Sedan den 1 december 2000 har den genomsnittliga Sverigefonden fallit 27 procent. Det är betydligt bättre

än Affärsvärldens Generalindex, som rasat 36 procent på tre år. Tar man hänsyn till att fonderna inte får investera mer än 10 procent i Ericsson och Telia och inkluderar utdelningar (SIX Portfolio Return Index) så stannar indexnedgången vid 26 procent.

Men de flesta "normala" aktier på Stockholmsbörsen har utvecklats betydligt bättre än så, särskilt i ett globalt perspektiv. Den första justeringen är att rensa bort effekterna av IT-bubblan. Värderingen av Ericsson (-85%), Telia (-36%) och andra IT-aktier (-77%) var uppenbart orimlig för tre år sedan. Men övriga tio storbolags aktier har faktiskt i snitt stigit 6 procent. Och några aktiekurser har klättrat rejält på tre år, som Volvo (+43%) och SCA (+47%).

Nästa justering är att byta till den dominerande valutan globalt, USA-dollarn. Sedan 1 december 2000 har dollarn fallit 25 procent. Spegelbilden är att utlänningarna upplever att svenska kronan har stärkts kraftigt, vilket höjer värdet på svenska aktier. Sett ur amerikanskt perspektiv har därför nio av de tolv största aktierna på Stockholmsbörsen stigit de senaste tre åren. Om man plockar bort de två största, Ericsson och Telia, så har aktiekurserna för de följande tio börsbolagen (Nordea, H&M, Astrazeneca, Handelsbanken, Volvo, SEB, Föreningssparbanken, SCA, Sandvik och Atlas Copco) i snitt stigit 40 procent de senaste tre åren, räknat i dollar.

Alltför dyra börsaktier

Därmed är Sverigefondernas nedgång de senaste tre åren inte alls ett argument för att svenska aktier idag är billiga. Fondernas nedgång beror på att vissa IT-aktier svävade orimligt högt för tre år sedan och på att dollarkursen har backat tillbaka till en historiskt sett normal nivå. Men nedgången betyder inte att att majoriteten svenska aktier har blivit billigare.

Som jag påpekat tidigare är det rimligen förväntningar att en global högkonjunktur är på väg som förklarar att svenska aktier i år utvecklats betydligt bättre än världsindex. Många experter varnar till och med för att investerarna på Stockholmsbörsen nu räknar med en orimligt stark konjunkturuppgång och att förväntningarna på vinstökningar är för höga, särskilt som den fallande dollarkursen framöver kommer att påverka exportföretagens vinster negativt. Räknat i dollar har Stockholmsbörsen stigit 47 procent i år och med råge tagit igen förra årets ras. Nu krävs därför bättre tider och högre vinster per aktie, annars är svenska aktier alltför dyra.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings