Fas två i bostadskrisen

Raset för bostadspriserna i USA har påverkat hela ekonomin. Under juli tvingades regeringen rädda bolånebjässarna Fannie Mae och Freddie Mac. Men USA-fonderna har klarat sig bättre än världsindex.

Jonas Lindmark 2008-08-14 | 12:32
Facebook Twitter LinkedIn
Tänk tanken att vårt svenska SBAB hade expanderat och tagit över mer än hälften av de svenska bolånen, blivit börsnoterat och försökt tjäna mer pengar genom att spekulera på obligationsmarknaden. Sedan faller bostadspriserna och SBAB går från att ha varit ett av de största börsbolagen till att vara ett krisföretag som hotas av konkurs och måste räddas av regering och riksdag. Detta skulle vara värre än de konkurser Sverige upplevde under finanskrisen 1992-1993, för då klarade sig alla hypoteksinstitut bra utan statligt stöd.

Motsvarande dramatik gav tidigare i sommar många feta rubriker i USA, när aktiekurserna för de två mellanhänderna Fannie Mae och Freddie Mac rasade. En aktie i Freddie Mac kostade strax över 60 dollar för ett år sedan, kring 25 dollar för två månader sedan, me

n föll som lägst under 4 dollar innan finansminister Henry Paulson fick order att skapa ett statligt räddningspaket den 14 juli.

Huvudverksamheten för Fannie Mae och Freddie Mac har varit att ta över bottenlån på bostäder och finansiera utlåningen med att ge ut obligationer, tillsammans ungefär hälften av alla bolåneskulder, totalt 12.000 miljarder dollar. Även om de två börsbolagen har saknat formella statliga garantier, så har investerarna räknat med att USA:s myndigheter aldrig skulle tillåta en konkurs. Och så blev det.

Fas två

Därmed är fas två i den amerikanska bostadskrisen inledd. I höstas var det enbart ”sub prime” bostadslån som ansågs riskabla – lån som tagits av människor med dålig ekonomi eller lån på större belopp än bostädernas marknadsvärde. Men bostadspriserna i USA:s storstäder har fortsatt att falla och nedgången är nu 16 procent från toppen 2006 enligt S&P Case-Shiller, samtidigt som en ovanligt stor mängd osålda bostäder talar för fortsatt nedgång. Nu drabbas även husägare med god ekonomi, eftersom tvångsförsäljningar ger en ond spiral som kan ta knäcken på hela bostadsområden.

Prisraset lär fortsätta minst två år till, enligt en studie av IMF som visar att bostadspriser normalt faller i fyra år. Dessutom var prisuppgången fram till 2006 ovanligt brant, vilket talar för att även nedgången blir större än normal.

Krisen i Fannie Mae och Freddie Mac hade under andra veckan i juli stor effekt på världens finansmarknader. Delvis var det förstås insikten att om även dessa bolag som främst hanterar bottenlån riskerar konkurs, så är det även stora delar av den amerikanska medelklassen som har problem. Men allvarligare är nog att tusentals investerare runt om i världen har köpt obligationer utgivna av Fannie Mae och Freddie Mac, så när deras värde blev mer osäkert spred sig oron till andra typer av obligationer och både banker och fonder tvingades räkna ned innehavens marknadsvärde.

Bättre än världsindex

Obligationsfonder som placerar i dollar är förstås vinnare den senaste månaden, när dollarn återhämtat sig brant mot både kronor, euro och övriga valutor. Men i ett längre perspektiv har fallande dollar givit negativt resultat.

Aktiefonder som placerar i USA har backat i värde under sommaren och nedgången sedan årsskiftet är i snitt 14 procent. Fast det är ändå bättre än världsindex och de flesta andra typer av aktiefonder. Ett skäl är även här att USA-dollarn har återhämtat sig de senaste veckorna, vilket har givit hopp att botten är passerad efter flera års nedgång. Ett annat skäl är att de två branscherna IT och läkemedel är stora på börserna i New York, och dessa branscher har utvecklats starkt den senaste tiden eftersom de anses mer okänsliga för finanskrisen och svagare privat konsumtion.

Varje år sex år i rad, från 2002 till 2007, har USA-aktier enligt MSCI utvecklats sämre än världsindex. Därmed är det full rimligt att vi nu ser början på en period då USA-aktier tar revansch. Problemen i USA har nämligen varit välkända länge och har därmed till stor del blivit medräknade i aktiekurserna. Många investerare har tidigare hoppats att Europa och Asien skulle klara sig bättre, men nu rapporterar även ekonomierna i dessa världsdelar sämre tider.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar