Segt för förlorarna komma ikapp

Fondindex per 30 november visar att fonder som investerar på tillväxtmarknader behöver stiga dubbelt så mycket som globalfonderna för att ta igen årets ras.

Jonas Lindmark 2008-12-08 | 13:38
Facebook Twitter LinkedIn
Alla typer av aktiefonder har haft ett uselt år de första elva månaderna 2008, även om det finns tydliga gradskillnader. Fast många kanske tycker att det spelar liten roll om nedgången är 30 eller 50 procent – värdeminskningen är ju ändå dramatisk…

Men när aktiemarknaderna till slut vänder uppåt så kommer skillnaderna mellan årets vinnare och förlorare att bli tydligare. En nedgång på 30 procent betyder att det krävs en uppgång på 43 procent för att ta igen förlusten. En nedgång på 50 procent kräver mer än dubbelt så stor återhämtning – hela 100 procent upp innan startvärdet är återställt. Det är alltså väldigt segt för årets förlorare att komma ikapp.

Dubbelt så stort ras i Östeuropa

Därför är det tänkvärt att skillnaderna mellan bäst och sämst hittills under 2008 är ännu större. Morningstars fondindex fram till 30 november visar att globalfonder i snitt backat 34 procent och att USA-fonder klarat sig med en nedgång på 27 procent. Förklaringen är en kombination av starkare dollar och ett stort intresse hos amerikanska investerare att ta hem pengar till USA.

Förlorare är olika typer av tillväxtmarknader. Fondindex för alla typer av Asien, Latinamerika och Östeuropafonder har backat 50 procent och allra störst är raset för Östeuropafonder som i snitt backat 62 procent – mer än dubbelt så mycket som USA-fonderna. Rysslandsfonderna ser ut att bli årets förlorare, efter att den inhemska ekonomin har kollapsat under hösten (se ”Rysk ekonomisk kris”).

Globalfonderna behöver bara stiga drygt hälften så mycket för att ta igen årets ras – en nedgång på 33 procent betyder att det är 50 procent upp innan raset är återhämtat. Men fondindex för tillväxtmarknadsfonder måste alltså dubblas. Och för att ta igen Östeuropafondernas ras på 62 procent krävs hela 163 procent återhämtning. Detta problem brukar kallas "högriskfondernas förbannelse", vilket jag skrev om i januari 2006 (länk ovan till höger).

Japan och läkemedel

Vinnare är alla typer av Japanfonder och läkemedelsfonder. Dessa har sällan backat mer än 20 procent hittills under 2008 och några enstaka har till och med lyckats med bravaden att stiga i värde.

Omsvängningen är inte bara en revansch för svag utveckling under år 2007 – även sett över de senaste tre åren har flertalet breda fonder som främst investerar i Europa, Japan och USA utvecklats bättre än snittet för Östeuropafonder. Tack vare extremt god värdeutveckling under 2006 och 2007 ligger Asien- och Latinamerikafonder fortfarande före i 3-årsperspektivet, men skillnaden är liten.

I ett 5-årsperspektiv ligger dock tillväxtmarknaderna fortfarande rejält före. Morningstars fondindex för tillväxtmarknadsfonder har stigit 41,5 procent på fem år, medan fondindex för breda utlandsfonder bara har stigit 5,8 procent. Och i ett 10-årsperspektiv är försprånget ännu större (vilket delvis beror på att startåret 1998 var ett extremt dåligt år för tillväxtmarknader). Detta långsiktiga perspektiv är väldigt viktigt för att bedöma vilka fonder är som är köpvärda i dag. Att en fond rasat extra brant under 2008 behöver inte betyda att fondens andelar nu är billiga, inte om andelskursen tidigare år har stigit extremt brant.

Börja flytta tillbaka en del

Å andra sidan är det bland mer ”udda” aktier som duktiga förvaltare har störst chans att göra bra affärer, eftersom få eller inga professionella analytiker brukar följa småbolag och bolag noterade på tillväxtmarknader. Därför tycker jag att det nu är rimligt att börja flytta tillbaka en del pengar till tillväxtmarknader. I förra veckans uppdatering av Morningstars PPM-portföljer tog jag med 10 procent First State Emerging Markets Leaders i de tre aktiva portföljerna, samt ökade andelen i Skagen Global.
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings