Snart kommer första hacket i uppåttrenden

Räknat i dollar passerade årets återhämtning på Stockholmsbörsen 100 procent i går, så snart kommer rimligen en rekyl. Värderingen är inte utmanande, men ett hack i trenden kommer.

Jonas Lindmark 2009-09-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
lass=normal>På bara drygt 6 månader har MSCI Sweden stigit 102 procent. Delvis hänger uppgången sedan botten den 5 mars samman med att dollarn var som starkast i mars och har försvagats rejält sedan dess, vilket har lyft värdet på svenska aktier när de svenska aktiekurserna räknas om till dollar.

En annan orsak är rimligen att Sverige i flera månader har varit det land som haft den allra bästa börsutveckling under 2009 bland 16 länder i Västeuropa. Detta har troligen skapat en psykologisk effekt där efterfrågan ökat ytterligare på svenska aktier, eftersom många antingen tror att ”momentum” är något som håller i sig, eller vill kunna

visa upp för sina kunder att de har med årets vinnare i sina portföljer.

Förr eller senare tappar dock en så här brant återhämtning farten, när vinsthemtagning tar överhanden eller dåliga nyheter får de mest lättfotade placerarna att fly. Värderingen av Stockholmsbörsen är dock inte särskilt hög ännu i ett historiskt perspektiv, så jag gissar att det knappast blir ett äkta ”börsras” (minst 20 procent ned från toppen brukar vara definitionen). Det borde räcka med ett mindre hack nedåt för att ge balans mellan köpare och säljare, någonstans mellan 10 och 20 procent under årets toppnotering.

Bara 6 månader

En intressant jämförelse är Stockholmsbörsens utveckling efter den förra bottennoteringen i oktober 2002. Då kom en ny svacka redan i mars 2003 och därefter var uppgången inte alls lika brant som nu. Nästa hack i uppgången kom under sommaren 2004, strax efter att MSCI Sweden hade dubblerats. Det häpnadsväckande nu är att Stockholmsbörsen på bara 6 månader har nått lika högt i återhämtningen som det tog över ett år att nå efter börsraset 2002, trots att konjunkturutvecklingen nu är betydligt svagare.

Veckans krönika ”Tjäna på svängningarna, igen” (länk ovan till höger) tar upp olika sätt att försöka tjäna på de tvära svängningarna på Stockholmsbörsen.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings