Nu är det köptillfälle på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har senaste månaden rasat dubbelt så mycket som snittet globalt. Sverigefonderna har i snitt tappat 20 procent och hela uppgången under 2010 är utraderad. Nu är det ett bra köptillfälle igen.

Jonas Lindmark 2011-08-09 | 13:38
Facebook Twitter LinkedIn

Ännu en gång har aktiemarknaden överreagerat. Stockholmsbörsen har backat 20 procent den senaste månaden fram till i går kväll, måndag 8 augusti, och lite mer sedan årets högsta notering.


Tidigare under slutet av 2009 och början av 2010 upplevde vi svenskar en överdriven uppgång, då många svenska aktier steg över 100 procent på mindre än ett år, så det är inte självklart att aktierna på Stockholmsbörsen nu är billiga. För även om Sverigefonderna nu i snitt är tillbaka på samma nivå som i början av år 2010, så är det en bra bit kvar ned till nivån sommaren 2009, när läget egentligen var ganska likt dagens situation – den akuta fin

anskrisen var över, men det var tydligt att världsekonomin hade stora problem.


Bra köptillfälle


Men jag tror ändå att dagens kursnivå innebär ett bra köptillfälle.


Först vill jag påpeka att för mig är ”köptillfälle” ett ord som jag använder sällan och under de senaste 10 åren har jag märkt artiklar jag skrivit här på Morningstar med detta nyckelord. Totalt finns 40 artiklar i Morningstars arkiv om ämnet (länk ”Köptillfälle” ovan till höger) och det är alltså lätt att gå igenom och se när och hur jag under åren har använt begreppet. Den senaste artikeln är min krönika ”Bättre köptillfälle i höst” som jag skrev förra sommaren. Då hade jag fel, en överdriven optimism tog fart i höstas och jag har senaste året varit skeptisk till Sverigefonder. I slutet på juni spådde jag att det skulle bli ett bättre köptillfälle under augusti, i sista stycket i krönikan "Svagt första halvår, bättre höst" (länkar ovan till höger).


Mitt huvudargument är att media de senaste veckorna har speglat en bedövande pessimism, främst internationellt men även här i Sverige. Historiskt finns ett tydligt samband att när dagstidningar och TV rapporterar övervägande negativt om världsekonomin och aktiemarknaden, då har det med facit i hand varit ett bra köptillfälle. Och tvärt om.


Mitt ekonomiska argument är att nyckeltal för börsbolagen noterade i Stockholm nu i snitt har kommit ned på en historisk sett rimlig nivå. I ett längre perspektiv kommer därför långsiktiga investerare troligen att få en rimlig avkastning om de investerar i svenska aktier på dagens nivå. Under de senaste 20 åren har Sverigefondernas innehav ofta varit högre värderade och vi har upplevt flera stora börsras. Men efter varje ras har det kommit nya uppgångar, eftersom de flesta svenska börsföretag har starka och lönsamma verksamheter.


Självklart kan den senaste månadens börsras fortsätta, för aktiemarknaden överreagerar ofta även nedåt. Men så länge sparandet är långsiktigt så är huvudsaken att köp och försäljningar görs vid någorlunda rätt tillfällen. Och som sagt, jag tror att den senaste månadens börsras har givit ett sådant tillfälle.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings