Ännu ett starkt år

Sverigefonder är välförtjänt populärast. De är bland vinnarna både hittills 2013 och i ett 5-årsperspektiv. Didner & Gerge är på topp i båda dessa jämförelser och just nu även bästa PPM-fond 5 år.

Jonas Lindmark 2013-08-15 | 16:31
Facebook Twitter LinkedIn

Stockholmsbörsen har fortsatt att utvecklas starkt under sommaren och Sverigefonderna har i snitt stigit 4 procent de senaste tre månaderna. Det är betydligt bättre än de flesta andra stora kategorier, särskilt jämfört med tillväxtmarknadsfonderna som har backat i snitt 6 procent under samma period. Räknat sedan årsskiftet har försprånget därför ökat och bara läkemedelsfonder och ett fåtal Asienfonder har utvecklats bättre.


Sverigefonderna tillhör även vinnarna de senaste 5 åren. Avkastningen enligt Morningstars fondindex ”Sverige, Rena” fram till 31 juli är 62 procent, vilket är betydligt bättre än både Europafonder (+15%), USA-fonder (+44%) och tillväxtmarknadsfonder (+5%) mätt sedan sommaren 2008.


Det är ett glatt besked för svenska fondsparare, för enligt den senaste månadsstatistiken från Fondbolagens Förening så är Sverigefonder per 31 juli fortfarande den klart populäraste kategorin, med sammanlagt 367 miljarder kronor av totalt 1254 miljarder i aktiefonder (29%). Lägg därtill att svenska aktier ofta står för en stor del av innehaven i blandfonder.


Didner & Gerge i topp


Didner & Gerge Aktiefond Sverige är bland de bästa Sverigefonderna hittills 2013, bara några småbolagsfonder har tydligt lyckats bättre. Och sett över de senaste fem åren är fonden etta med en avkastning på 126 procent fram till 31 juli eller nästan 18 procent i snitt per år (med ränta på ränta), medan snittet bland Sverigefonder som sagt är hälften så mycket totalt, eller drygt 10 procent per år. Inte nog med det, just nu har Didner & Gerge även högst avkastning bland alla 842 PPM-fonder de senaste fem åren.


Intressant är att vid det första PPM-valet hösten år 2000 var Didner & Gerge den mest valda Sverigefonden, över 10% av de som skickade in valblanketten hade med fonden i sitt val, troligen tack vare att avkastning även då var bäst bland Sverigefonder föregående 5 år. Mer om detta i veckans krönika (”Många svenskar har valt rätt”, länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings