Storbolag ger större vinstchans i Stockholm

Hur stor del av Stockholmsbörsens nedgång som beror på Brexit är svårt att säga, men rimligen påverkas storbolagens aktiekurser mer. Egoism är ett starkt argument för ”Remain” i folkomröstningen 23 juni, vilket talar för att storbolagsfonder som Avanza Zero blir vinnare.

Jonas Lindmark 2016-06-16 | 12:51
Facebook Twitter LinkedIn

Tudelningen på Stockholmsbörsen fortsätter. De riktiga storbolags aktier är långt under sina kursrekord för drygt ett år sedan och många har även fortsatt brant ner under första halvåret 2016. Hennes & Mauritz har på ett år backat 35% ned till 240 kronor, Ericsson har backat 45% till 64 kronor och Handelsbanken har backat 30% till 99 kronor, för att nämna några välkända folkaktier.


Samtidigt har aktier i små och medelstora svenska börsbolag fortsatt uppåt och kostar i snitt klart mer än när MSCI Sweden Index passerade toppen i april 2015. Småbolagsfonderna har trots den senaste veckans nedgång i snitt stigit 11 procent det senaste året.


Brexit avgör


Folkomröstningen i Storbritannien 23 juni om landet ska lämna EU (Brexit) är enligt opinionsundersökningarna väldigt jämn. Men helt klart kommer effekten även på Stockholmsbörsen utveckling att bli stor (se ”Brexit påverkar alla Europafonder”, länk ovan till höger). Och alla prognosmakare verkar överens om att ifall majoriteten röstar ”Remain” så är ger det stigande aktiekurser, men ifall ”Leave” vinner så kommer aktiemarknaden att falla.


Osäkerheten inför detta vägval har redan under lång tid påverkat Sverigefonderna, eftersom de två alternativen ger olika framtidsutsikter för konjunktur och för företagsvinster. Det är sällan ett vägval är känt så långt i förväg med så stor effekt. Och rimligen påverkas de svenska storbolagens aktiekurser i snitt mer än småbolagens, eftersom de ofta är mer multinationella.


Utländska investerare har även större ägarandel i de största svenska börsbolagen och det senaste året har andra förändringar som låga oljepriser och svag internationell konjunktur gjort att utlänningar haft större behov att sälja, vilket skapat säljtryck. En psykologisk skillnad finns också, nämligen att investerare som ser på värdeutvecklingen i USA-dollar har drabbats av att kronan försvagats, vilket gör att de ser tillbaka på en mycket mer dyster utveckling. Den svaga utvecklingen hittills under 2016 gör att MSCI Sweden Index räknat i dollar har backat ner under nivån för tre år sedan och det har gått mer än två år sedan toppen passerades i maj 2014.


Beroende på resultatet i folkomröstningen 23 juni kommer alltså storbolagsfonder som Avanza Zero att bli vinnare, eller förlorare. Redan i januari flyttade jag en del av mitt PPM-sparande till Avanza Zero. Vid nästa uppdatering 12 maj tog jag med Didner & Gerge Aktiefond, med 69 procent storbolag i senaste portfölj. Tillsammans ger det 40 procent Sverigefonder och ett stort risktagande.


Egen plånbok ger Remain


Men jag tycker att det finns ett väldigt starkt argument för att ”Remain a member of the European Union” kommer att få flest röster 23 juni: forskning visar att den faktor som har störst effekt på hur människor faktiskt röstar på valdagen är vilket alternativ som är bäst för deras egen plånbok. När människor svarar i opinionsundersökningar så är det andra faktorer som ofta spelar större roll, bland annat missnöje med det politiska etablissemanget och önskan att protestera mot statliga tvång som beskattning och regleringar. Även på valdagen väljer vissa att använda sin röst för att protestera, men fler väljer det alternativ som gynnar dem själva rent egoistiskt.


Och det är ovanligt tydligt att ”Remain” är bättre för Storbritanniens ekonomi, för den osäkerhet som skulle skapas av att lämna EU drabbar befolkningens plånböcker. Det är svårt att spå hur stor effekten skulle bli på arbetslösheten, men väldigt många har säkert sett varningar att deras ekonomi riskerar att påverkas tydligt negativt. Och på valdagen tror jag detta räcker för att opinionsundersökningarna som har publicerats de senaste veckorna ska visa sig spå rejält fel: jag tror att ”Remain” får klar majoritet och att Avanza Zero blir vinnare bland Sverigefonderna.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings