Ökad riskvilja lyfter Europafonderna

Goda nyheter har stärkt euron och ökat riskviljan, vilket lyft småbolagsfonderna. Men under 2018 kommer problem orsakade av Brexit och ökad osäkerhet brukar sänka aktiekurserna.

Jonas Lindmark 2017-10-19 | 12:10
Facebook Twitter LinkedIn

Hittills under 2017 är Europafonderna stadigt vinnare och tar revansch efter svag utveckling förra året.


En avgörande förklaring är rimligen att euron i år har återhämtat sig rejält mot USA-dollarn, vilket på kort sikt hjälper till att locka fler köpare som hoppas att trenden håller i sig. Amerikaner måste idag betala 1,18 dollar för en euro, jämfört med 1,05 dollar vid årsskiftet. Detta ger allt annat lika en uppvärdering av europeiska aktier med 12 procent ur amerikanskt perspektiv.


Småbolag vinnare


Bäst bland Europafonderna har småbolagsfonderna varit. De har i år klättrat hela 20 procent i snitt, fram till 18 oktober, betydligt mer än storbolagsfonderna som stigit 11 procent och den genomsnittliga globalfonden som ökat 7 procent. Aktiefonder som investerar i Europa fortsätter att utklassa USA-fonderna som bara segat sig upp 2 procent.


En liknande valutaförstärkning i förhållande till dollar och överavkastning för småbolagsaktier har skett i Japan. Uppvärdering av småbolag är logisk i en stigande marknad, eftersom det bland dem finns en större andel aktier med hög risk. Mindre börsföretag är ofta mer fokuserade på en enda produkt eller kundgrupp och om de är snabbväxande är belåningen ofta hög. När aktiemarknaderna rasar som de gjorde 2008 är kursnedgången därför större för aktier i småbolag.


Småbolagsaktier har däremot inte varit årets vinnare i USA eller i Sverige. Bland Sverigefonder finns under 2017 till skillnad från de flesta tidigare år ingen skillnad i avkastning beroende på om fonden fokuserar på att investera i småbolag. Och på börserna i New York har småbolagens aktiekurser istället halkat efter en aning.


Förhoppningar om positiva förändringar i den politiska maktbalansen i Europa lyfte rimligen börserna i våras. Storbritanniens premiärminister Theresa May utlyste nyval för att stärka sin ställning inför Brexit-förhandlingarna och att den EU-vänlige Emmanuel Macron vann det franska presidentvalet, strax före extremhögerns Marine Le Pen. Men May misslyckades och fick istället en försvagad position, liksom Angela Merkel efter det tyska valet i september. Detta verkar dock aktiemarknaden ha ignorerat, kanske delvis tack vare goda nyheter som att Macron har kvar tillräckligt stöd för sina reformer från både fackföreningar och en majoritet av väljarna.


Oro kring Brexit 2018


Men Brexit är kvar som det stora orosmolnet. 22 procent av Europafondernas innehav är i snitt brittiska aktier och ett kaotiskt Brexit skulle troligen även var negativt för många börsföretag på resten av kontinenten. Förhandlingarna har fortfarande inte börjat på allvar och experterna verkar överens om att det redan blivit svårt att hinna klart. Av tidsgränsen på två år har redan sju månader passerat och för att hinna informera om och praktiskt hantera de nya reglerna behövs minst ett halvår, vilket betyder att förhandlingarna helst borde vara klara i september 2018. Men fortfarande är EU och Storbritannien inte ens överens om villkoren för skilsmässan, hur mycket Storbritannien ska betala för pensionsskulder och andra åtaganden inom EU. EU har krävt att detta ska vara bestämt innan förhandlingar börjar om handelsregler och annat i den framtida relationen.


Aktiemarknaden verkar hittills inte blicka så långt fram, men efter årsskiftet ökar fokus på problem och risker orsakade av Brexit. Under 2018 kommer därför börsutvecklingen i Europa att påverkas mer av nyheter kring Brexit, vilket inte bådar gott. Ökad osäkerhet brukar sänka aktiekurserna.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings