Avanza Zero sänkt av storbolagens fiasko

Hur kan en gratis indexfond ha lägsta fondbetyg, bara 1 stjärna i Morningstar Rating? Aktiekurserna för de fyra storbankerna har backat de senaste tre åren och de tidigare vinnarna H&M och Ericsson har rasat, medan småbolagsaktier varit vinnare.

Jonas Lindmark 2018-02-15 | 13:02
Facebook Twitter LinkedIn

Den populära gratisfonden Avanza Zero är näst störst bland svenska indexfonder, men har bara 1 stjärna i Morningstar Rating 3 och 5 år. Det betyder att 90 procent av de andra Sverigefonderna i samma kategori har lyckats bättre de senaste 3 och 5 åren. Fondbetyget baserat på de senaste 10 år är dock fortfarande genomsnittligt, 3 stjärnor, vilket gör att totalbetyget är 2 stjärnor.

 

I januari 2014 hade Avanza Zero 5 stjärnor i totalrating och senast i juli 2015 var 5-årsbetyget 4 stjärnor. Men i augusti 2015 föll 3-årsbetyget till 2 stjärnor och i maj 2016 föll även 5-årsbetyget under snittet. I somras backade de ytterligare ett steg, ned till 1 stjärna.

 

De brant sänkta fondbetygen är nog oväntade för många av Avanza Zeros andelsägare, som lockats av argumentet att en gratis indexfond kommer att utvecklas bättre än genomsnittet för andra fonder med samma placeringsinriktning.

 

S30 smalt index

 

Förklaringen är att väldigt få andra fonder har samma smala inriktning som Avanza Zero, som följer OMX S30-index och därför bara placerar i de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Det finns fyra andra smala indexfonder som följer samma index och de har också 1 stjärna i Morningstar Rating 3 och 5 år. De senaste fem åren är det nämligen istället aktier i små och medelstora svenska börsbolag som har utvecklats klart bäst. Främst var det under 2015 som småbolagsfonderna var helt överlägsna. Dessförinnan var det ofta annorlunda. Åren 2007, 2008, 2011 och 2012 var det istället fonder som främst investerar i svenska storbolag som gav högre avkastning.

 

Ytterligare en orsak är att vi för snart två år sedan flyttade gränsen mellan de två fondkategorierna ”Sverige” och ”Sverige små- /medelstora bolag” (se ”Ny gräns mellan olika typer av Sverigefonder”). Det gjorde att fler fonder med ganska hög andel småbolag tävlar med de smala indexfonderna.

 

H&M och Ericsson

 

Men huvudförklaringen de senaste tre åren är att de svenska storbolagen har varit en dålig placering, vilket gjort att Avanza Zero bara har stigit 4 procent under treårsperioden fram till 14 februari, medan de bästa fonderna i samma kategori stigit över 30 procent. Orsaken till fiaskot är främst att aktiekurserna för Hennes & Mauritz och Ericsson backat mer än 50 procent, samt att alla de fyra storbankernas aktiekurser har backat. Volvo och Sandvik har stigit rejält, men bland 30 aktier räcker det inte.

 

Småbolagsfonder som investerar i Sverige har samtidigt i snitt stigit 40 procent. Och aktivt förvaltade Sverigefonder, som ofta har en högre andel medelstora börsbolag än index, har i snitt stigit 16 procent. Avanza Zero har alltså mycket att ta igen, för att återfå en hög Rating. Det som främst krävs är förstås att storbolagen på Stockholmsbörs blir vinnare, åtminstone relativt aktiekurserna för små och medelstora börsbolag.


Xfondbetyg Xindexfonder Xsmåbolag Xsverigefonder

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings