PPM-portfölj 3

Jonas Lindmark 2010-06-10 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Portfölj 3 - passiv, hög risk


Andel  PPM-nummer
SPP USA 20% 248 161
SPP Europa 20% 140 673
Didner & Gerge Sverige 20% 291 906
BL Emerging Markets 20% 153 833
AP7 Aktiefond 20% 581 371
Totalt 100%

Kontrollerad 27 augusti 2015
Argument för varje fond - portfölj 3

Bland cirka 800 PPM-fonder har vi på Morningstar valt ut de bästa. Beroende på eftersträvad risknivå, hur aktiv spararen är och vår tro om framtiden (se ”Bakgrund till portföljförslagen”), har vi valt ut följande fem fonder.


SPP Aktiefond USA Historiskt har indexfonder som investerar i amerikanska storbolag (och följer S&P 500-index) lyckats bättre än aktivt förvaltade fonder. SPP kostar bara 0,2 procent per år, vilket är svårslaget. Under sex år, 2002 till och med 2007, utvecklades amerikanska storbolag sämre än världsindex. Den trenden bytte riktning 2008 och har stort utrymme för fortsatt revansch.


SPP Aktiefond Europa För en sparare som räknar med att behålla samma fond i många år är det låga avgifter som är viktigast. SPP tar bara 0,2 procent per år, vilket är svårslaget. Europeiska aktier ger chans att tjäna på ökad integration och effektivisering inom EU, plus att de ska vara med i sparandet för att ge riskspridning.


Didner & Gerge Sverige Ett väldigt starkt team för förvaltning av svenska aktier finns numera hos Didner & Gerge, efter att de startat både en småbolagsfond och en globalfond med erfarna förvaltare från andra Sverigefonder. Henrik Didner och Adam Gerge har varit med ända sedan fondbolaget startade 1994 och de blev för fjärde gången utsedda till ”Årets stjärnförvaltare” för prestationen under 2012. Efter återhämtningen under 2012 är svenska aktier åter högt värderade, men när konjunkturen stärkts har de historiskt varit vinnare.

BL Emerging Markets hängde inte med fonder med högre risk under den branta uppgången fram till hösten 2007, men Banque de Luxembourgs strategi att bland rimligt värderade aktier med stadsobligationer från tillväxtländer har lönat sig bra i ett längre perspektiv. ”Emerging markets” finns i Asien, Latinamerika och Östeuropa. Riskerna där är högre, men genom att placera långsiktigt i många länder blir sannolikheten för ett bra resultat högre.

AP7 Aktiefond Ersatte i maj 2010 Premiesparfonden för icke-väljarnas investeringar i aktier. Hittills det enda alternativet hos PPM med ”utväxling”, förvaltaren Sjunde AP-fonden skapar via derivat samma effekt som att belåna portföljen och köpa ungefär 50 procent extra aktier. Att öka risken via belåning är det säkraste sättet att höja den förväntade avkastningen från aktiemarknaden, men nackdelen är större nedgång under börsras.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings