Ideella och etiska fonder på frammarsch

Allt fler fondbolag satsar nu på ideella och etiska fonder. Än så länge är det en förhållandevis liten del av det totala sparandet som sparas i dessa.

Jonas Lindmark 1999-03-31 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

– Det är ett praktiskt och enkelt sätt att skänka pengar till välgörenhet, säger Kajsa Lindståhl, VD på Banco Fonder.

Banco är det fondbolag som har satsat mest på ideella och etiska fonder. Hälften av Bancos kunder sparar i någon av de sju etiska eller ideella fonderna som fondbolaget har. Kajsa Lindståhl var med och startade upp hjärtefonderna, som de kallas på Banco, för snart tio år sedan. Hon berättar att hon ville förena finansvärlden med ett humanistisk synsätt.

– Jag är humanist och tyckte att det kändes fel att den ideella världen skulle vara så skild från finansvärlden, som ansågs vara kallhamrad. Jag ville förena de två världarna. Men Kajsa är noga med att påpeka att det fortfarande bara är en liten del av pengarna i den totala fondmarknaden som sparas i ideella och etiska fonder. Av det totala fondsparandet på 561 miljarder kronor finns endast åtta miljarder i ideella eller etiska fonder. Men helt klart är att dessa fonder är på uppgång och att fondbolagen fortsätter att starta upp etiska och ideella fonder.

Skillnad mellan etiska och ideella fonder

Många blandar ihop etiska och ideella fonder och det kanske inte alltid är så lätt att hålla isär begreppen. En ideell fond skänker varje år högst två procent av fondförmögenheten till ideell verksamhet. Det kan vara en miljö- eller hjälporganisation eller kanske handlar det om idrott eller forskning. En etisk fond har en etisk placeringsinriktning. Oftast betyder det att fonden inte köper aktier i alkohol-, tobak- eller vapenbolag. I en del fall kan det betyda att fonden enbart investerar i en viss typ av företag, till exempel med en tydlig miljöprofil. Det är vanligt att ideella fonder även har etisk placeringsinriktning.

Etisk, Ideell eller både och? Valalternativen blir fler och fler i fondbolagens hyllor. Den första ideella fonden kom till 1987. Det var SEB som startade Cancerfonden och sedan även Världsnaturfonden. Numera heter dessa fonder Carlson Cancerfond respektive Världsnaturfonden eftersom förvaltaren Björn Carlson slutade på S-E-Banken och startade ett eget bolag och tog med sig fonderna. Banco var först med att samla många ideella organisationer i samma fond. 1990 startade deras Humanfond som har cirka 50 organisationer slutna till sig.

Nystartade etiska fonder

Den första mars lanserade KPA, Kommunsektorns Pension AB, fyra nya etiska fonder. KPA är ett fondbolag med den kommunala sektorn som främsta kunder. Carina Lundberg, VD, berättar att de efter en undersökning kom fram till att många tilltänkta kunder saknade etiska fonder.

– Vi frågade också vad de menade med etik och fick svaret att alkohol, tobak, spel och vapen skulle undvikas och miljön främjas, berättar hon. KPA skriver i sin årsrapport att de inte investerar i företag där omsättningen till mer än en procent kommer från alkohol, tobak eller kommersiell spelverksamhet. Men varför överhuvudtaget investera i dessa företag?

– Vore det bara i Sverige skulle det inte vara några problem för här är det lätt att säkert veta att företagen inte håller på inom dessa områden. Men utomlands är det svårare. I en hotellkedja i USA kanske ett hotell odlar tobak på bakgården och säljer i receptionen. Det är svårt att veta helt säkert när det handlar om små kvantiteter. Vi vill inte lova mer än vi kan hålla, så därför har vi garderat oss med den formuleringen, förklarar Carina Lundberg. Banco har tänkt på ett liknande sätt, men dragit gränsen först vid tio procent.

– Om 90 procent av företaget inte är verksam inom till exempel vapenindustrin tror vi att det är huvudsaken för våra kunder, säger Kajsa Lindståhl.

Störst bidrag till Amnesty

Förra året delade Banco ut 53 miljoner kronor till välgörenhet. Den organisation som fått mest pengar är Amnesty som förra året fick 7,5 miljoner kronor från Bancos ideella fonder. Totalt har Amnesty fått 25 miljoner kronor av de 181 miljonerna som delats ut sedan starten 1992. Andra organisationer som fått mycket pengar är Rädda barnen och Barncancerfonden.

Både Kajsa Lindståhl och Carina Lundberg tycker att framtiden ser ljus ut för etiska och ideella fonder. Särskilt med det nya pensionssystemet där man själv får spara en viss summa i fonder, kan etiska och ideella fonder få ökad betydelse. Carina Lundberg jämför med den amerikanska marknaden:

– Man kan se att det har kommit ett genombrott i USA efter tre år och en liknande trend i Storbritannien. Tillströmningen till befintliga fonder kommer att öka, men det blir också fler aktörer på banan. Det är bara början vi ser nu.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar