Sänkning av USA-räntorna kommer första kvartalet

Hela 60 procent av 245 fondförvaltare tror att Alan Greenspan gör en första räntesänkning under första kvartalet nästa år.

Jonas Lindmark 2000-12-13 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Morningstar rapporterar varje månad om en undersökning som görs av amerikanska Merrill Lynch. Länkar till de senaste artiklarna finns här till höger.

Den senaste undersökningen gjordes mellan den 4:e och den 7:e december. Totalt 245 kapitalförvaltare runt om i världen, som tillsammans förvaltar 8814 miljarder dollar, deltog den här månaden.

Hela 6o procent av samtliga förvaltare tror nu att den amerikanska centralbanken, Fed, kommer att göra den första räntesänkningen under första kvartalet nästa år. I förra månadens undersökning trodde 45 procent att sänkningen skulle komma andra kvartalet och bara 27 procent trodde på först

a kvartalet. Förklaringen är förstås Fed-chefen Alan Greenspans tal den 5 december, som fick aktiekurserna att lyfta runt om i världen.

USA-aktier inte längre dyra

De amerikanska förvaltarna har efter den senaste tidens börsnedgång (Nasdaq föll 20 procent under november, New York-börsen 6 procent) ändrat åsikt om USA-aktier. Tidigare har en klar majoritet ansett att de är övervärderade. I oktober var det netto 33 procent som ansåg att amerikanska aktier skulle falla på 12 månaders sikt, nu är det istället netto minus 6 procent, vilket betyder att en liten majoritet nu anser att amerikanska aktier är undervärderade.

Den nya europeiska valutan fortsätter att vara favorit bland förvaltarna, när de får frågan vilken valuta de föredrar på tolv månaders sikt.. 75 procent av samtliga tillfrågade föredrar nu euro, jämfört med 72 procent i november och 68 procent i oktober. Dollarn fortsättar att tappa i popularitet, medan japanska yen har ökat något.

Deppigt i Asien

De japanska förvaltarna har blivit betydligt mindre optimistiska den senaste månaden. I november trodde 55 procent på ökade vinster hos de japanska börsföretagen på 12 månaders sikt, men i december är det bara 28 procent som tror på en ökning. 44 procent tror nu på en starkare ekonomi om ett år, jämfört med 80 procent i augusti.

Ännu mindre optimistiska om den ekonomiska utvecklingen är Asienförvaltarna. Bara 4 procent tror nu på en starkare asiatisk ekonomi på 12 månader sikt. Men aktiekurserna har förstås redan fallit kraftigt på de asiatiska börserna, vilket förklarar att rekordmånga Asienförvaltare nu anser att asiatiska aktier är undervärderade jämfört med resten av världen.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar