Sex förvaltare får guld

16 fondförvaltare pekas ut som ”bäst i klassen” under år 2008 när Dagens Industri och Morningstar delar ut guld, silver och brons i fyra fondkategorier.

Jonas Lindmark 2009-01-19 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn
För nionde gången delar Dagens Industri och Morningstar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. Sex personer får en guldstjärna, medan tio andra fondförvaltare kommer på hedrande silver- och bronsplatser. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2008” (länk till höger).

Sämsta 100 år

Börsutvecklingen 2008 blev den sämsta för Stockholmsbörsen de senaste hundra åren och till skillnad från 2002 drogs alla världens aktiemarknader med nedåt (se ”MSCI 2008”). Därmed kan det verka galet att utnämna duktiga förvaltare, när alla i en kategori har förlorat pengar.

Men bra resultat jämfört med genomsni

ttet är extra viktigt under nedgångar. Att lyckas 10 procentenheter bättre än snittet bland konkurrenterna är mycket mer värt om aktiekurserna har fallit, vilket beror på att det försprånget är värt mer framöver. Om fonderna i genomsnitt har stigit 30 procent och den bästa förvaltaren har givit en avkastning på 40 procent, så betyder det att startpunkterna därefter är 130 och 140 – alltså behövs det bara 8 procent avkastning för att ta igen försprånget.

Men efter ett år som förra året när genomsnittet bland Sverigefonder var ett ras på 40 procent, då är det mycket mer värt att ”bara” har tappat 30 procent. Startpunkterna 60 och 70 betyder att det krävs en extra avkastning på 17 procent för att ta igen försprånget.

Individer belönas

Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste 3 till 10 åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket, länk ovan till höger).

Till skillnad från tidigare år är det bara en enda kategori för aktiefonder med i tävlingen. Det beror på att juryn haft svårt att hitta värdiga vinnare i de kategorier som annars ofta varit med. Syftet är att lyfta fram viljestarka individer som fattar konkrets beslut om enskilda värdepapper – därför utesluter regelverket indexfonder, fond-i-fond och fonder vars förvaltning har delats upp mellan flera team.

Sverigefonder

En kategori där det är lätt att hitta genuin aktiv förvaltning är ”Sverige, små-/ medelstora” och här finns också ett stadigt starkt intresse från både sparare och media. Den förvaltare som lyckats bäst i gruppen är Erik Brändström hos Spiltan, som åstadkommit bäst avkastning både 2008 och de senaste 5 åren. Nyckels är målsättningen att skapa en stabil avkastning över 7 procent per år, vilket gör att placeringar i värdebolag och investmentbolag dominerar portföljen.

Hedgefonder

Bland hedgefonder var det mycket jämt i toppen – både Lynx och Futuris inom Brummer-gruppen har lyckats nå en avkastning kring 100 procent de senaste 5 åren med det bästa årsresultatet just under 2008. En imponerande prestation från båda. Svante Bergström, Jonas Bengtsson och Martin Sandquist som tillsammans ända sedan starten förvaltat Lynx vinner tack vare en lite mer öppen inställning till småsparare, med daglig rapportering av andelskursen och bättre information på hemsidan. Futuris har andelskurs i euro och kräver en minsta insättning på 100.000 euro.

Obligationsfonder

Under sista kvartalet 2008 sjönk långräntorna kraftigt samtidigt som oron över kreditrisker minskade något jämfört med veckorna efter Lehman-kraschen i september. Effekten var det bästa kvartalet på länge för långa räntefonder. De förvaltare som hade rätt om konjunkturutvecklingen och vågade satsa rejält hamnade i topp och främst bland dessa var Björn Jonsson hos Alfred Berg. Även sett över de senaste 3 och 5 åren är han i topp.

Korta räntefonder

Förra året var skillnaderna mellan korta räntefonder inte så små som de brukar vara, vilket beror på den dramatiska omsvängningen under tredje kvartalet. Under våren gjorde stigande råvarupriser att oron främst gällde ökad inflation, men istället förvärrades finanskrisen och Lehman Brothers gick i konkurs. Vinnare under året var de förvaltare som hade rätt syn på konjunkturen och därför undvek kreditrisk och istället tog maximal ränterisk. Bäst lyckades Sarah Carlsson hos Danske Bank, medan SEB hamnade i botten.

Tänkvärt är att vinnarna bland räntefonder, anställda hos Alfred Berg och Danske, båda har utländska ägare och förvaltning av ett stort antal miljarder. Vinnaren bland aktiefonder är däremot anställd av ett av de minsta svenska fondbolagen och sköter en fond som bara innehåller 40 miljoner kronor. Även silver och brons bland förvaltare av svenska aktier går till anställda hos små fondbolag, HQ och Catella. Det är uppenbart att liten storlek är en större fördel på Stockholmsbörsen än på räntemarknaden.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings