Fem färska guldstjärnor

Här är vinnarna bland förvaltarna, de som både prickade rätt under 2014 och har utmärkta långsiktiga resultat. Dagens Industri och Morningstar delar i år ut guld, silver och brons i fyra fondkategorier.

Jonas Lindmark 2015-01-19 | 11:03
Facebook Twitter LinkedIn

Idag offentliggör Dagens Industri och Morningstar årets urval för utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. Detta är femtonde gången som vi sätter fokus på individer som har presterat bra både på kort och på lång sikt. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2014” (länk ovan till höger).


Den avgörande skillnaden mellan ”Årets stjärnförvaltare” och andra liknande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste 3 och 5 åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket). Syftet är att uppmärksamma och belöna de individer som har lyckats bäst både på kort och på lång sikt, dels för att locka duktiga fondförvaltarna att kämpa ännu hårdare, dels för att hjälpa fondspararna att hitta fonder som förhoppningsvis fortsätter ge bra resultat även i framtiden.


De senaste åren har det blivit svårare att hitta aktiva förvaltare som uppfyller kraven i de flera kategorier. För ett år sedan var indexfonder bland de bästa Sverigefonderna och globalfonderna (”Få aktiva förvaltare är stjärnor”) och i år har indexfonderna dominerat helt bland USA-fonder (”Indexfonder vinnare i New York”). Därför ger vi denna gång bara diplom i fyra fondkategorier. Som vanligt har vi med de som enbart investerar i svenska aktier (både vanliga Sverigefonder och de som investerar i små/medelstora bolag). Efter några svaga år fick tillväxtmarknaderna revansch under 2014 och det brant ökade intresset för företagsobligationer höll i sig trots extremt låga räntor.


Sverige, stora bolag


De två senaste åren har aktier i små och medelstora börsbolag åter varit vinnare på Stockholmsbörsen, så därmed gynnas de förvaltare som blandar in en rejäl dos udda namn i sina storbolagsfonder. Välkända förvaltare som vunnit utmärkelsen tidigare återvände till prispallen och i topp hamnar denna gång Lars Bergkvist och Martin Wallin hos Lannebo Fonder.


Sverige, små & medelstora


Småbolagsfonderna blev dock inte lika överlägsna förra året som 2013 och bland de bästa förvaltarna 2014 med minst 5 års historik är skillnaderna ovanligt små. Stefan Kopperud på DNB är tillbaka som vinnare tack vare bäst långsiktiga resultat.


Tillväxtmarknader


Variationen är mycket större bland breda tillväxtmarknadsfonder och under 2014 har de förvaltare som valt övervikt i Asien lyckats bäst. Juryn har prioriterat förvaltare som stadigt lyckats bättre än snittet och förstaplatsen går till Jorry Rask Nøddekær hos Nordea.


Företagsobligationer


Skillnader i risktagande var förra året även avgörande bland förvaltare av företagsobligationsfonder. Thomas Kristiansson på SEB får årets guldstjärna som chef över kreditteamet hos SEB Fonder, tack vare att de spådde fallande oljepriser 2014 och därför sålde fondernas obligationer utgivna av företag i energisektorn.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings