Nordea populär 2015

Blandfonder och hedgefonder fick mest av det europeiska nysparandet netto under 2015, visar Morningstars analys. Nordea fick mest i Norden och fortsatt tillväxt för AP7 Aktiefond gör den näst störst bland långsiktiga fonder i Europa.

Jonas Lindmark 2016-02-02 | 14:02
Facebook Twitter LinkedIn

Fonder registrerade i Sverige är under december för första gången med i Morningstar analys av nysparandet i Europa. Analysen använder beräkningar av nettoflödet varje månad, som främst baserat på inrapporterade andelskurser och fondförmögenheter varje månadsskifte (länk till hela analyser finns till höger).


Totalt under helåret 2015 är det blandfonder (148 miljarder euro), penningmarknadsfonder (88 mdr) och hedgefonder (78 mdr) som fått klart mest av nettoflödet till värdepappersfonder i Europa. För långsiktigt sparande ser det ut som att intresset har minskat för aktiefonder och att mer av nysparandet istället placeras i aktiefonder. Dock påverkas förändringar i fondernas förmögenhet även av utdelningar och ändrade marknadspriser, så gamla stora aktiefonder har ofta växt rejält i storlek trots att deras andelägare netto har tagit ut lite av sitt sparande.


Nordea tre 2015


Bland nordiska fondföretag är Nordea vinnare, som nummer tre på listan med de tio i Europa som fått störst inflöden netto under 2015. Totalt hade bankens fonder 106 miljarder euro i förvaltat kapital i slutet av december, varav 12 miljarder är fjolårets nysparandet netto. Inget nordiskt fondföretag finns med på listan med de tio som förlorat mest förvaltat kapital, där dominerar Franklin Templeton, M&G och Aberdeen som tillsammans tappat 52 miljarder euro och har 266 miljarder kvar under förvaltning vid årsskiftet.


Morningstar har även sammanställt en tabell med utvecklingen av förvaltat kapital hos de tio största långsiktiga fonderna i Europa och där kommer AP7 Aktiefond tvåa med 28,5 miljarder euro vid årsskiftet. Allra störst är en strategi hos Standard Life, som totalt i alla fonder med namnet Global Absolute Return Strategies vid årsskiftet innehöll 36,3 miljarder euro.


Notera att statistik som gäller nettoflöden kan ge en skev bild av intresset för fonder totalt sett, eftersom fondkategorier med stor andel gamla fonder tenderar att ha stora uttag. Förklaringen är att själva idén med fondsparande är att få positiv avkastning och eftersom gamla fonder tenderar att ha en högre andel kunder som väljer att ta ut sitt sparande och använda pengarna till konsumtion så kommer de att normalt ha större uttag brutto än insättningar brutto. Kategorier med större andel nya fonder, som blandfonder och hedgefonder, kommer av samma skäl även att få en högre andel av nettoflödet. Men under de senaste tre åren har ändå aktiefondernas andel av det sammanlagda sparandet ökat, eftersom förmögenheten även ökar tack vare utdelningar från börsföretagen och stigande aktiekurser.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar