Färska hållbarhetsbetyg

Fondernas hållbarhetsbetyg är nu uppdaterade baserat på deras innehav per 29 februari. Knappt en fjärdedel av de svenska fonderna har fått ändrade betyg.

Jonas Lindmark 2016-04-11 | 19:59
Facebook Twitter LinkedIn

17 mars lanserades Morningstars nya hållbarhetsbetyg, som visar hur schysta fondernas innehav är enligt Sustainalytics granskning av börsföretagen. Nu har vi även analyserat fondernas innehav per 29 februari, vilket ger många fonder ändrade betyg. Vi väntar med betygen till fem veckor efter varje månadsskifte för att fondföretagen ska få gott om tid att rapportera.


Av de 280 svenskregistrerade fonder som har hållbarhetsbetyg så är det 24 procent som nu har fått höjt eller sänkt betyg. Främst beror det på att fondförvaltarna har ändrat fondernas innehav, men även på att Sustainalytics har uppdaterat börsföretagens hållbarhetsvärde.


Fler ändringar


En större andel har fått ändrat hållbarhetsbetyg än ändrad Morningstar Rating, som gäller fonden värdeutveckling. Det beror på att de vanliga fondbetygen baseras på avkastningen under långa tidsperioder, så varje månadsskifte tillkommer bara en ny månads avkastning. Hållbarhetsbetygen gäller däremot innehaven vid ett månadsskiftet, så de påverkas mer av vad förvaltaren gör under månaden.


En fördel med att betygen fokuserar på den senaste informationen som finns tillgänglig om fondens innehav är att förändringar speglas direkt. Om förvaltaren byter en del av sin investeringar till mer hållbara företag, så syns det utan onödig fördröjning. Och tvärtom, om förvaltaren flyttar pengar till företag som beter sig dåligt eller har varit inblandad i skandaler, då sänks betygen.


Fem svenska fonder har fått sitt hållbarhetsbetyg ändrat mer än ett steg. Dels har SEB Schweizfond och Skandia USA fått höjt från 2 till 4 globar. Dels har tre fonder fått sitt betyg sänkt två steg: Inside USA, Lannebo Sverige Flexibel och Skandia Smart Offensiv.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar