Sverige bra land för fondsparande

Morningstars studie av 25 länder runt om i världen visar att Sverige är bland de bästa för fondsparande. Men hög skatt och brist på oberoende rådgivare ger minus i betygsättningen.

Jonas Lindmark 2017-10-10 | 14:34
Facebook Twitter LinkedIn

2009 började vi att vartannat år göra en studie av möjligheterna att fondspara i olika länder. Nu publiceras den femte upplagan av ”Global Fund Investor Experience”. Morningstar granskar regelverk, beskattning, rapportering, avgifter och försäljning i 25 länder. Nytt denna gång är att varje land får ett betyg på en 5-gradig skala.


Sverige får det nästa högsta betyget ”Above Average” tillsammans med Australien, Korea, Sydafrika, Thailand och Storbritannien. Det som lyfter Sveriges betyg är främst låga avgifter och mycket detaljer i dokument och rapporter.


Det som drar ned Sveriges betyg är den höga beskattningen av direktsparande, samt att försäljningen till stor del sker via storbanker, försäkringsbolag och andra mellanhänder som är dåliga på att redovisa intressekonflikter och sällan fokuserar på att ge de råd som bäst svarar mot kundens behov.


Bäst är USA. Fem länder hamnar under snittet: Belgien, Finland, Frankrike, Italien och Spanien. En detaljerad beskrivning av förutsättningarna för fondsparande i varje land finns i den kompletta rapporten (länk ovan till höger).


Xfondavgifter Xfondfakta Xrådgivare Xskatt

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings