IT-köpläget redan passerat

En ny marknadskommentar: Ny teknik.

Jonas Lindmark 2001-10-15 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


IT-aktierna svänger allt fortare. För bara drygt två veckor sedan skrev jag ”Äntligen köpläge för IT-fonder” (se länk) och sedan dess har Nasdaq stigit 17 procent och MSCI:s IT-index 19 procent. Återhämtningen kom snabbare än jag trodde och nu tror jag att köpläget redan är passerat.

Uppgången fortsätter nog en bit till den närmaste månaden, men merparten av ”köprallyt” tror jag redan har skett. Efter årsskiftet tror jag att en ny massiv dos av negativa nyheter, både i IT-företagens rapporter för fjärde kvartalet och i USA-statistiken, kommer att sätta ny press på IT-aktierna. Risken är överhängande att de då åter faller tillbaka un

der dagens nivå.

OK, osäkerheten är extremt stor kring vad som är en rimlig värdering av IT-aktierna. Å ena sidan har de kraftiga sänkningarna av de korta räntorna den senaste månaden gjort det lättare att räkna hem de förväntade vinster som ligger långt in i framtiden. Å andra sidan fortsätter det att komma dyster statistik som tyder på att den nuvarande recessionen för IT-branschen blir både djupare och längre än experterna tidigare trott.

Jag håller fast vid min tro att bottennoteringarna den 21 september är lika med en rimlig långsiktig värdering. På den nivån investerar även de som inte förblindas av ”IT-magin”, för det går att räkna hem en investering även om man är skeptisk och räknar med normal vinsttillväxt. Fast på den nivån är hela uppgången sedan sommaren 1997 utraderad, räknat i dollar. Och därför kommer nog fler ”köprallyn” när IT-optimisterna återigen gör misstaget att sätta likhetstecken mellan branschens långsiktiga tillväxtpotential och företagens vinsttillväxt.

Jag håller fast vid att det kommer att dröja flera år innan IT-företagens vinster återhämtar sig. Alltför stora investeringar förra året ger överkapacitet i dag, som under lång tid kommer att ge prispress och minskade marginaler. Även på lång sikt tycker jag fortfarande att det saknas hållbara argument att tro att IT-aktier ”automatiskt” ska ge högre avkastning än aktier i andra typer av företag.

+ Några företag har en mycket ljus framtid
– Första ”recessionen” för IT-branschen
– Massiv dos av negativa nyheter nästa år
– Risk att mjukvarutillverkarna får ökade problem

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar