Äntligen minus i januari

En ny marknadskommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2002-02-01 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Stockholmsbörsen föll 5,9 procent i januari, främst därför att Ericsson föll 19 procent. Att dystra siffror i företagens årsbokslut har tyngt aktiekurserna, efter den kraftiga kursuppgången under hösten, är naturligt. Men ändå häpnar kalenderbitarna: januarieffekten uteblev!

Januari har varit en magisk månad för världens aktiebörser. Redan på 1970-talet konstaterade amerikanska forskare att USA-aktier under januari brukat ge 3,5 procent avkastning, sju gånger mer än normalmånaden. På 80-talet hittade forskare januarieffekten i 15 av 16 studerade länder. Jag har i dag räknat på Stockholmsbörsen de senaste 50 åren och sambandet kvarst

år: i snitt 3,8 procentenheter av totalt 13 procent avkastning per år har inträffat under januari. Förklaringen är troligen en kombination av skatteregler, översyn av investeringar när årsresultaten presenteras, och självförstärkande psykologi.

Men i år blev det alltså minus. Även världsindex backade, om än bara 3,1 procent räknat i dollar och 1,7 procent i svenska kronor.


Verkligheten mer än tumreglerna


”Äntligen” skrev jag i rubrik – varför då? Först och främst därför att det är nio år sedan sist, och jag gillar när verkligheten visar sig mer komplicerad än de enkla tumreglerna. Och även de som tycker att effekten är logisk måste medge att det är illavarslande med en riktigt bra januari, för när Stockholmsbörsen de senaste två gångerna steg över 10 procent i januari, 1991 och 1994, så föll den under resten av året. Men efter minusmånaden 1993 så slutade året på plus 54 procent. Mer seriöst, så betyder förstås lägre aktiekurser i dag en bättre chans till god avkastning framöver.

Helt seriöst, så håller jag fast vid min tro att det kommer ett bättre köptillfälle senare i år. Stockholmsbörsen är starkt beroende av USA och jag tror inte på den senaste tiden optimistiska prognoser att USA-ekonomi kommer att återvända till hög tillväxt redan i vår. De grundläggande problemen i USA finns kvar: bland annat hög belåning, dålig lönsamhet hos företagen, övervärderad dollar, risk för deflation och fler finansiella skandaler som Enron.


Småbolag


Samtidigt fortsätter jag att tro att svenska småbolag har god chans att slå världsindex, tack vare att deras aktier fortfarande är lägre värderade än storbolagens och tack vare att deras vinst normalt inte påverkas lika negativt om den svenska kronan fortsätter återhämta sig (vilket den borde göra långsiktigt, inför ett kommande byte till euro och för att nå jämvikt i köpkraft).

+ Billiga aktier i ett dollarperspektiv
+ Svag krona gynnar export
– Kronan fortsätter nog återhämta sig
– Känslig för lägre global tillväxt

Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings