Asien fortsätter att överträffa

En ny marknadskommentar: Asien.

Jonas Lindmark 2002-02-18 | 9:11
Facebook Twitter LinkedIn
Asienfonderna fortsätter att överträffa världsindex, även hittills i år. Uppgången de senaste månaderna tror jag främst beror på optimism kring USA-konjunkturen kombinerat med den stora exporten från Asien dit.

Dessutom finns nyväckta långsiktiga förhoppningar kring både Kina, ”de fyra tigrarna” och Sydostasien. Det är lätt att måla en ljus framtid där Asien tar över kommandot i världsekonomin, vilket fondsäljarna gärna påpekar – miljarder människor som sparar mycket, jobbar hårt och borde kunna nå upp till samma levnadsstandard som i de etablerade industriländerna.


Risk för lång lågkonjunktur

r>

Det finns förstås faror med optimismen, fondspararna har flera gånger de senaste tio åren råkat ut för fallande börser på grund av dolda svagheter hos de asiatiska börsföretagen, samt bristen på politiskt handlingskraft att genomdriva ekonomiska reformer. Den största risken just nu är att lågkonjunkturen i USA blir längre än optimisterna hoppas, vilket skulle slå hårt mot framför allt IT-exporten från Asien till USA. Och om den globala recessionen därmed blir långvarig, så kommer många skuldsatta börsföretag i Asien att drabbas hårt.

Fördelen är att asiatiska aktier fortfarande är lägre värderade, normalt bara 10-20 gånger årets vinst. Det är betydligt lägre än i Europa och USA, där de stora börsföretagen ofta värderas 20-50 gånger årets vinst. Och historien talar ändå för att ekonomierna i Asien har större chans att växa snabbt i framtiden, vilket snarare borde motivera högre p/e-tal. På några års sikt tycker jag därför att chansen är större att de asiatiska börserna ska överraska positivt, än börserna i USA och Europa.

+ Kan återvända till hög tillväxt
+ Aktierna fortfarande lägre värderade
– Lång USA-recession slår hårt
– Viktiga reformer har uteblivit


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar