Centraleuropa har mer att ge

En ny kommentar: Östeuropa.

Jonas Lindmark 2002-02-22 | 9:17
Facebook Twitter LinkedIn
Högst historisk avkastning bland fonderna – både tre månader, ett år och tre år bakåt – har Rysslandsfonderna. Fast i bakgrunden finns förstås rekordraset från toppen hösten 1997 till botten hösten 1998, minus 90 procent.

Tyvärr har den extrema uppgången de senaste tre åren lockat många fondsparare att tro att ryska aktier är självklara vinnare även de kommande tre åren. Jag tror att de kommer att bli besvikna, precis som Nasdaq-bubblan gjort IT-fondernas andelsägare besvikna. För tar man hänsyn till den ryska ekonomins problem och riskerna för de ryska oljebolagen, så är det senaste årets kursuppgång orimligt stor (mer om detta i veckans krönika ”Sälj Ryssland”, se länk).


Centraleuropa helt annorlunda


Läget på aktiemarknaderna i Centraleuropa är helt annorlunda, därför att aktiekurserna där inte har återhämtat sig ännu och länderna ligger betydligt närmare Västeuropa. Och om den globala recessionen blir längre än optimisterna hoppas, vilket rimligen gör att oljepriset fortsätter att falla, så tjänar Polen, Tjeckien och Ungern på lägre oljepriser, medan Ryssland förlorar.

Fortsatta diskussioner kring EU-medlemskap är det som främst ökar förhoppningarna om en ljus framtid, men nu hotar en långvarig lågkonjunktur i Västeuropa att bromsa regionens tillväxtambitioner. Personligen tror jag ändå att börserna i Centraleuropa har mer att ge än ryska aktier.

+ Nära till ekonomierna i Västeuropa
+ Många företag som kan uppnå hög tillväxt
– Ryssland hotas av lägre oljepris
– Stor risk för politiska bakslag
– Global lågkonjunktur bromsar

Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar