Vänta ett tag till

En ny kommentar: Världen.

Jonas Lindmark 2002-02-26 | 22:18
Facebook Twitter LinkedIn
Den 3 januari satte jag rubriken ”Välj räntefond och vänta på köpläge” på den förra marknadskommentaren för ”Världen”. Fram till i går har MSCI:s världsindex fallit 5 procent sedan årsskiftet, både räknat i dollar och i kronor.

Så, är det köpläge nu? Nej, den senaste månadens nedgång beror nog inte så särskilt mycket på att fler tror som jag, att lågkonjunkturen i USA blir långvarig och att dollarkursen kommer att falla, utan mer på effekterna av Enron-skandalen. För allt fler börsbolag avslöjas nu ha trixat med bokföringen. Till exempel visar en sammanställning som refereras i senaste numret av The Economist (se länk) att användandet av ”pro forma” redovisning (att bland annat rensa bort sålda verksamheter och extraordinära kostnader) ökade resultatet hos de 100 största bolagen p

å Nasdaq med i snitt en miljard dollar var, under de första nio månaderna förra året.

Förluster enligt normal bokföring

Och summan av resultaten, enligt de normala bokföringsregler (GAAP) som amerikanska finansinspektionen (SEC) kräver, för Nasdaqs 100 största företag är en förlust på sammanlagt 82,3 miljarder dollar. Notera att då ingår vinstrika företag som Cisco, Dell, Intel, Microsoft och Oracle. Men även Microsofts vinst nästan halveras när bolaget följer GAAP.

Anledningen att detta kritiseras, är att när börsbolagen offentliggör sina resultat så är det normalt enbart vinsten ”pro forma” som rapporteras. De verkliga resultatet enligt GAAP offentliggörs ofta långt senare, när media och investerare intresserar sig för annat. Och det betyder att mäklaranalytikernas prognoser (som bildar underlag till beräkningar av p/e-tal med mera) gäller vinster ”pro forma”. Inte förluster enligt normal bokföring.

Detta problem finns inte bara i USA. Även börserna i Europa har påverkats av sökandet efter fler Enron. Bolag som är högt skuldsatta eller har oklarheter bland tillgångarna granskas extra noga, och enbart rykten eller tidningsartiklar räcker för att sänka aktiekurserna kraftigt.

Farorna har inte inträffat ännu

Men de faror som jag varnade för i början av året – att den globala lågkonjunkturen visar sig bli längre än optimisterna hoppas och att kronan återhämtar sig rejält – har inte inträffat ännu. Att börsföretagen gick sämre förra året än ”marknaden” har trott är en sak – om vinsterna i år blir lägre än förhoppningarna är en helt annan. Det dröjer ett halvår innan vi vet om den optimism som just nu dominerar bland investerarna är befogad. Och dollarkursen har fortsatt att pendla kring 10,50 kronor, betydligt högre än de flesta experter tycker är rimligt på sikt. Jag tycker därför att det fortfarande finns mer att förlora än att vinna på att lita till optimisterna. Så vänta ett tag till, jag tror att världsindex i kronor inom ett halvår har backat ytterligare minst 5 procent.

+ På sikt stort sparbehov i världen
+ Tillväxten kommer att öka igen
– En global recession pågår, kan bli lång
– Redan höga förväntningar på årets börsvinster
– Troligt att dollarkursen fortsätter backa

Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar