I juli kommer facit

En ny kommentar: Sverige.

Jonas Lindmark 2002-03-04 | 22:34
Facebook Twitter LinkedIn
Stockholmsbörsen har imponerat den senaste veckan, Affärsvärlden Generalindex har stigit från 213 till 230 på fem börsdagar – i snitt plus 1,5 procent per dag. Därmed är Sverigefonderna tillbaka till nivån vid årsskiftet och optimisterna har åter kommandot.

Förklaringen är främst oväntat stark USA-statistik. BNP ökade 1,4 procent fjärde kvartalet (årstakt), USA-företagens investeringar verkar ha slutat minska, konsumtionen fortsätter öka, liksom husförsäljningen. De flesta tolkar dessa uppgifter som att recessionen i USA nu är slut och att bättre tider är på väg.

Därför har Nasdaq i USA tagit ett glädjeskutt, vilket dragit med s

ig främst Ericsson (plus 18 procent på två veckor) men även resten av Stockholmsbörsen. Notera dessutom att Nasdaq fortfarande står 5,5 procent lägre än årsskiftet (räknat i kronor), medan Stockholmsbörsen bara står 0,7 procent lägre. Betydligt fler amerikanska än svenska aktier har drabbats av oron att fler än Enron har använt vilseledande trick i sin bokföring.

Mycket kan bromsa

Så är allt frid och fröjd nu? Kommer Stockholmsbörsen att fortsätta klättra och sluta året på rejält plus?

Jag tvivlar. Den amerikanska centralbankens ordförande, Alan Greenspan, varnade i sitt tal inför kongressen förra onsdagen att återhämtningen troligen blir svagare än normalt och att det finns mycket som kan bromsa den ekonomiska tillväxten. Den värsta bromsklossen tror jag är den globala lågkonjunkturen, den första på 20 år. Japan är i djup kris. Tyskland hade negativ tillväxt fjärde kvartalet. Så USA lär inte få någon draghjälp av omvärlden. Dessutom beror den senaste tiden återhämtning till stor del på tillfälliga faktorer (t ex varm vinter och lägre oljepriser).

Och jag fruktar att Stockholmsbörsen kommer att fortsätta styras av Nasdaq. En stor andel tillväxtbolag, en stor andel storbolag noterade i USA, samt en stor andel amerikanska ägare, talar för att Stockholm följer New York. Och en svag uppgång i USA:s tillväxt räcker inte för att ”dra igång” resten av världen, vilket betyder att de svenska exportföretagen får det fortsatt kärvt. Ur ett aktieperspektiv tillkommer att eftersom de allra flesta just nu verkar vara optimister så finns inte mycket att tjäna på att vara optimist. Däremot finns det mycket att förlora om fåtalet pessimister får rätt.

I juli kommer facit

Nu är det väntans tider, i juli kommer facit. Då rapporterar börsföretagen för andra kvartalet och har optimisterna rätt kommer vinsterna att stiga. Då behöver dessutom den amerikanska arbetslösheten (som troligen ökade under februari, statistiken offentliggörs på fredag) ha börjat minska, annars tror jag att USA-konsumtionen drabbas. Å andra sidan är det troligt att svenska kronan fortsätter återhämta sig mot övriga valutor. Eftersom aktiekurserna på Stockholmsbörsen i första hand sätts relativt liknande börsbolag i USA, kommer en fallande dollarkurs att innebära att även Sverigefonderna faller.

+ Billiga aktier i ett dollarperspektiv
+ Vinnare om USA-konjunkturen lyfter snabbt
– Kronan fortsätter nog återhämta sig
– Förlorare om den globala lågkonjunkturen fortsätter


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar